NAZOROVA

Nakon paškog slučaja u dom su htjeli poslati 68 djece

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
17.04.2019.
u 19:23

Najmlađa bi djeca u dom trebala samo iznimno, a imamo ih toliko da za njih više nema krevetića

Do jučer je od početka godine stiglo 96 zahtjeva centara socijalne skrbi za smještaj djece u Nazorovu, od toga 28 zahtjeva do slučaja Pag, a čak 68 nakon paškog slučaja! Međutim, u Nazorovu su mogli smjestiti samo 29-ero djece jer popunjenost im već nadilazi kapacitet za 20 posto.

Šest milijuna kuna iz EU

– Djeca u dobi do sedam godina samo bi iznimno trebala biti u domu, a mi ih imamo toliko da nema više krevetića za njih! Velik je problem smještaja i kad se iz obitelji izdvaja više braće i sestara. Nedavno ih je bilo jedanaestero, potom dvaput po petero-šestero. Mame imaju status majke odgojiteljice, a nisu u stanju to biti – navodi dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Upravo zbog širenja izvaninstitucionalnih usluga za djecu, mlade i njihove obitelji, a u cilju smanjenja broja i vremena boravka djece u ustanovi, Dom pokreće projekt “Transformacija Dječjeg doma Zagreb - širenje mreže izvaninstitucijskih usluga”. Trogodišnji projekt vrijedan šest milijuna kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda i njime je zaposleno 10 mladih stručnjaka. Radit će se najviše na širenju i jačanju mreže udomitelja u Zagrebu i zagrebačkom prstenu, ali odlazit će se u obitelji s djecom u riziku od izdvajanja i individualno će ih savjetovati i pomagati u jačanju roditeljskih kompetencija, provoditi ranu intervenciju kod male djece i mentorirati mlade nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi zbog punoljetnosti.

Traže udomitelje

– Centri za socijalnu skrb nemaju dovoljno kapaciteta, nepravodobno se postupa u zaštiti djece, nedovoljno se efikasno rješavaju krizne obiteljske situacije, a siromaštvo raste. Udomitelja nema dovoljno, a nedovoljno su razvijene i socijalne usluge u zajednici jer transformacija je počela brže od uvjeta koji su postojali – kaže Nives Radeljić, voditeljica projekta.

Dom ima 400 korisnika, od čega 90-ak (oko 23%) na privremenom smještaju, a ostali su korisnici obitelji u savjetovanju, rane intervencije te skrb za djecu i majke. Cilj je za tri godine imati 480 korisnika, od čega samo sedam posto u instituciji.

– Novi Zakon o udomiteljstvu donio je profesionalizaciju i bar su, iako je to još slabo plaćen posao, moguća prava iz radnog odnosa. Nadamo se da ćemo dobiti nove udomitelje. Zainteresirani nam se mogu javiti u Nazorovu – poručuje J. Ćurković Kelava.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije