kriza u libanonu

Nakon pet dana paleža Bejrut se polako vraća u normalu

autobomba, eksplozija, Beirut (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
24.10.2012.
u 12:24

Oporba je suspendirala sva djelovanja u parlamentu kao i sve aktivnosti te odlučno traži ostavku premijera Najiba Mikatija kojeg optužuje za sudjelovanje u atentatu na šefa obavještajne službe Wisana Al-Hassana

Nakon pet dana uličnih borbi i nemira u Libanonu situacija se polako vraća u normalu nakon što se libanonska vojska žestoko sukobila s naoružanim i maskiranim borcima koji su sijali strah i smrt ulicama Bejruta.

Libanonska vojska zauzela je sve strateške točke koje dijele sunitske četvrti od šijitskih. Libanonci još uvijek strahuju od ponavljanja sukoba jer je Libanon ušao u duboku političku krizu. Naime, oporba je suspendirala sva djelovanja u parlamentu i sve aktivnosti te odlučno traži ostavku premijera Najiba Mikatija kojeg optužuje za sudjelovanje u atentatu na šefa obavještajne službe Wisana Al-Hassana.

Iako se predsjednik Libanona Michael Sulejman sastao sa svim vođama političkih stranaka u Libanonu s namjerom da osnuju vladu nacionalnog spasa koja bi izvukla Libanon iz teške krize u koju je zapeo, do sada je bez rezultata jer je oporba čvrsta u svojoj odluci unatoč pritiscima SAD-a i UN-a. Iako se ovih dana kao i svake godine Libanonci pripremaju za muslimanski praznik Kurban-bajram, trgovine i ulice jer se stanovnici boje ponovnog izbijanja sukoba.

Naime, jučer, u utorak, na pokopu ubijenog pripadnika vojnog krila stranke Budućnost, izbili su oružani sukobi između vojske i naoružanih pripadnika te stranke. U međuvremenu, libanonska vojska nastavila je akcije premetačine i uhićenja. Zapovjednik libanonske vojske Joun Kahvaji izjavio je da je u akciji uhićeno više od 150 osoba, među njima 50 osoba sirijskih državljana, pripadnika slobodne sirijske vojske te 20 Palestinaca, pripadnika ekstremnih muslimanskih salafita i upozorio je da je libanonska vojska odlučna u borbi protiv naoružanih skupina koje žele destabilizirati Libanon.

>>Šefa libanonske obavještajne službe odali najbliži kolege

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije