NEUSPJEH TUŽITELJSTVA

Nakon šest godina, USKOK obustavio istragu protiv Petra Pripuza

Zagreb: Nastavlja se suđenje za aferu Agram, Petar Pripuz treba iznijeti obranu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
17.05.2023.
u 16:34

Pripuz i njegova obrana od početka su tvrdili da je riječ o optužnici koja je podignuta bez dokaza, dok je USKOK tvrdio da dokaza ima

Prije šest godina pokrenuli su istragu, pa su podigli i optužnicu, koju im je sud dva puta vraćao na doradu te su na koncu, sada zaključili da u cijeloj toj priči - ipak nema ništa, te da je iz nje najbolje izaći, obustavom istrage. Tako bi se u najkraćim crtama moglo opisati ono što će javnost sigurno okarakterizirati kao novu blamažu tužiteljstva. Odnosno USKOK-a. Jer šest godina od pokretanja istrage protiv Petra Pripuza, vlasnika tvrtke CE-ZA-R zbog optužbi da je fiktivnim otkupom željeza iz tvrtke izvukao 39,8 milijuna kuna te utajio pet milijuna kuna poreza, sada je istraga obustavljena. I protiv Pripuza i protiv njegovih 10 suoptuženika, među kojima je i njegov sin Ante Pripuz.

Pripuz i njegova obrana od početka su tvrdili da je riječ o optužnici koja je podignuta bez dokaza, dok je USKOK tvrdio da dokaza ima. Nabrajali su tako da su ispitali desetke svjedoka, izuzeli i prekontrolirali tisuće stranica dokumentacije, tražili i dobili bankovne izvatke, naložili provođenje kombiniranog knjigovodstveno-financijskog vještačenja i vještačenja gospodarenja otpadom, naložili i dopune tih vještačenja, ispitali okrivljenike koji su poricali krivnju, imali snimke tajno snimljenih razgovora...

VEZANI ČLANCI:

Sa svim tim dokazima dva su puta su dolazili na sud. No oba puta, u prosincu 2020. i 1. ožujka ove godine sud im je optužnicu vraćao na nadopunu istrage, smatrajući da je nerazumljiva. I sada, na koncu svega toga, USKOK optužnicu nije doradio. Već je zaključio, kako navode, nakon temeljite i sveobuhvatne analize dokaza, kako  iz prikupljenih dokaza ne proizlazi "dostatan stupanj osnovane sumnje da su okrivljenici počinili djela kako im se optužnicom stavlja na teret". Te su odlučili da se istraga obustavi

Pripuz je imao još jedan sudski postupak, aferu Agram, u kojem je nepravomoćno oslobođen optužbi. 

VIDEO Petorica proglašena krivima zbog pljačke u Njemačkoj: Ukrali dragulje vrijedne 113 milijuna eura

Ključne riječi

Komentara 7

SS
simpatican.simpa
17:17 17.05.2023.

To se zove zajeb** u zdrav mozak. Sad podići optužnicu protiv USKOK-a jer zasigurno znamo da nisu kako treba odradili posao i to namjerno i sve troškove prebaciti na sve suce osobno, osobna mjenica. Sramota za pravosuđe da nisu vidjelieli očigledni kriminal, ali nakon niza intervencija, naputaka sucu nije baš jasno čime se Pripuz bavi i na koji način ima ekstra profit.

DU
Deleted user
18:21 17.05.2023.

HDZ-ovac Nobilo ga oslobodio!!!

UJ
ujna
18:05 17.05.2023.

Društvo sa planina i kamena drma Hrvatskom sve u šesnaest, pokradaše sve živo i ne živo a sa druge strane ljevičari, mrzitelji Hrvatske. Pošteni hrvati kraj ovih nemaju šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije