VREMENSKA PROGNOZA

Nakon toplinskog vala, stiže nevrijeme: Izdan niz upozorenja, može biti i tuče

Rijeka: Munje na nebu iznad grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/12
21.06.2024.
u 22:10

Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog iznimno visoke temperature za osječku, zagrebačku, riječku, splitsku i kninsku regiju. Osim zbog velikih vrućina, izdana su upozorenja zbog grmljavinskog nevremena

Toplinska val danas je dosegnuo vrhunac, a temperature su ponegdje bile i 40 stupnjeva. Sutra će vrućine popustiti, no vrijeme će biti nestabilno te može biti pljuskova, lokalno i nevremena. Promjenljiva naoblaka očekuje se i u nedjelju te u prvoj polovini novog tjedna. Temperature će biti između 25 i 30 stupnjeva, a može biti kiše i grmljavine.

U istočnoj Hrvatskoj prvi dio subote bit će većinom sunčan, ali mutan. Popodne, navečer i u noći na nedjelju nerijetko će doći jači razvoj oblaka te lokalni pljuskovi i grmljavina, a moguće je i nevrijeme s tučom i olujnim vjetrom. U središnjim predjelima i dalje će biti mutno zbog prašine u zraku, a mjestimice poslijepodne i navečer može biti pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih. Pokoji se lokalni pljusak očekuje i u Gorskom kotaru. U Dalmaciji će najviše dnevne vrijednosti biti između 31 i 36 stupnjeva. Tijekom dana će biti vedro ili malo oblačno, ali mutno, navodi HRT.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za subotu niz upozorenja. Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog iznimno visoke temperature za osječku, zagrebačku, riječku, splitsku i kninsku regiju. "Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi", stoji u upozorenju. Uz to, zbog toplinskog vala izdano je i žuto upozorenje za dubrovačku, gospićku i karlovačku regiju. 

Foto: DHMZ

Osim zbog velikih vrućina, izdana su upozorenja zbog grmljavinskog nevremena. Narančasto je izdano za osječku, a žuto za zagrebačku i karlovačku regiju. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", poručuje DHMZ.

 

 

Temperature u nedjelju bit će ponešto niže nego u subotu. Očekuju se promjenljiva naoblaka te mjestimice i kiša, a može biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će sjeveroistočnjak, a na moru bura i sjeverozapadnjak, u utorak prema jugu jugo.

 

GALERIJA Traži se spas od vrućina: U moru ili ispod stabla, s vodom ili sladoledom...
Rijeka: Munje na nebu iznad grada
1/51

Komentara 2

Avatar vratar1
vratar1
23:57 21.06.2024.

Saharski pijesak u Europu mogu donijeti jedino ovi što se iskrcavaju na Lampedusi, valjda u svojim cipelima i djepovima....tko još to puši!....

JA
JapaRuda
01:58 22.06.2024.

Saharski čopori su jedino kaj od tam dolazi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije