IZDANA BROJNA UPOZORENJA

Nakon velikih vrućina, stiže promjena: Bit će pljuskova i grmljavine, a i temperature će pasti

Foto: Grgo Jelavic, Borna Jaksic//PIXSELL
1/6
16.08.2024.
u 22:23

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", navodi DHMZ

Nakon sunčanog i vrućeg tjedna, stiže nova promjena vremena. Vrijeme će u subotu, 17. kolovoza, biti pretežno sunčano s povremeno umjerenom naoblakom te i dalje vruće i vrlo vruće. Uz jači razvoj oblaka lokalno su mogući pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji, osobito u unutrašnjosti poslijepodne i navečer. Vjetar  će biti većinom slab, mjestimice do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura bit će od 17 do 22, a na Jadranu između 22 i 27 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 33 do 38 °C, navodi u vremenskoj prognozi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U subotu je za područje gotovo cijele zemlje izdano crveno upozorenje zbog toplinskog vala. Ono je, naime, izdano za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju, dok je za kninsku izdano narančasto upozorenje. 

"Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", stoji u upozorenju DHMZ-a oko iznimno visokih temperatura. 

Osim zbog velikih vrućina, DHMZ je izdao niz upozorenja zbog lokalno mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom. Naime, žuto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena izdano je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku te riječku regiju. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", navodi DHMZ.

Da će toplinski val početi slabjeti te da dolazi nova promjena vremena, istaknuo je i HRT. "Vikend na kopnu postupno oblačniji i nestabilniji. Više pljuskovite oborine vjerojatno će biti u nedjelju poslijepodne, a u noći na ponedjeljak stiže jače naoblačenje s kišom. Lokalno može biti i nevremena. Nakon dugog razdoblja slabog vjetra, u ponedjeljak će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u padu. Pljuskovi i grmljavina najprije će u nedjelju zahvatiti sjeverni Jadran, zatim i dio Dalmacije, a u ponedjeljak i krajnji jug Jadrana. Ponegdje će biti neverina, moguće i nevera. Slabo do umjereno jugo i južni vjetar u ponedjeljak će okretati na buru i pojačati. No subota još tiha, pretežno sunčana, sparna i vruća", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je detaljno priopćenje vezano uz najavljeni kraj ''snažnog toplinskog vala'', kako su ga nazvali, a koji se očekuje krajem ovog tjedna.

 

GALERIJA Prženje na 38°c: Evo kako se danas preživljava u jednom od najtoplijih gradova u Hrvatskoj
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije