sastanak u banskim dvorima

Nakon više od 20 godina bez susreta, talijanska premijerka Meloni dolazi u Zagreb

storyeditor/2023-11-14/PXL_REU_141123_106132171.jpg
Foto: REMO CASILLI/REUTERS
1/5
15.11.2023.
u 08:06

Zanimljivo je da se toliko trebalo čekati na dolazak talijanskog premijera ili premijerke u Zagreb iako je Italija, uz Njemačku i Sloveniju, i dalje najjači trgovinski partner Hrvatske iz EU.

Nakon više od 20 godina bez posjeta Zagrebu, talijanski i hrvatski šefovi vlada sastat će se u petak u Banskim dvorima. Talijanska premijerka Giorgia Meloni dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, gdje će je ugostiti kolega Andrej Plenković. Meloni će u Zagreb stići dan ranije, u četvrtak, kad se održava neformalna večera lidera šefova država ili vlada EU o budućoj strateškoj agendi EU, na kojoj će sudjelovati. Inače, posjet Meloni, koja je na čelu stranke Braća Italije, bio je dogovoren prije neformalnog sastanka lidera.

Hrvatska i Italija nemaju neriješenih pitanja, no jedna od tema razgovora bit će talijanska odluka o uvođenju privremenih graničnih kontrola prema Sloveniji, prvenstveno zbog domino-efekta, jer je nakon toga i Slovenija uvela privremene kontrole na nekim graničnim prijelazima s Hrvatskom. Hrvatska želi iz prve ruke, od njihove premijerke, čuti o talijanskom viđenju situacije te koji su im daljnji koraci, posebice zato što privremene kontrole na granici sa Slovenijom traju do 19. ovoga mjeseca, a onda se treba odlučiti hoće li se ili neće produljivati. Italija ima problem s migrantima, no hrvatski je stav da je to širi, europski problem i da ga se tako treba i rješavati, ma koliko to bilo teško jer bez njega, države su ostavljene da se izvlače same, što je jednim dijelom razumljivo, ali što se koristi, ali i zloupotrebljava i za političku poruku unutar države.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatska će ponoviti svoj stav da policija dobro čuva vanjsku granicu EU s BiH, da aktivno radi na tome da se ojača Frontex u BiH, da su ključne točke Turska, Bugarska te da je veliki problem vizna neusklađenost BiH i Srbije s ostatkom EU. Naime, te zemlje ne traže vize za državljane nekih zemalja, primjerice Srbija trenutačno ima liberaliziran vizni režim za državljane čak 16 zemalja koji trebaju vize za EU i koje predstavljaju potencijalni migracijski rizik. Beograd jest smanjio broj zemalja u bezviznom režimu, uvodeći vize za, primjerice, državljane Burundija, Kube, Indije i Tunisa, koji su u jednom trenu činili većinu ilegalnih pokušaja prelazaka hrvatske granice. No i dalje državljani Kine, Kirgistana, Bjelorusije, Rusije, Surinama, Mongolije, Omana, Indonezije i još nekih zemalja bez problema mogu sjesti na avion i doći pred samu granicu EU.

Zanimljivo je da se toliko trebalo čekati na dolazak talijanskog premijera ili premijerke u Zagreb iako je Italija, uz Njemačku i Sloveniju, i dalje najjači trgovinski partner Hrvatske iz EU. Talijanski predsjednici dolazili su u službene posjete, hrvatski premijeri odlazili su u Rim i Milano, ali zadnji posjet talijanskog premijera bio je 2000. kad je Ivica Račan primio Massima D'Alemu. To ne znači da kontakata nema, posebice nakon što je Hrvatska ušla u EU jer se šefovi vlada redovno viđaju na Europskom vijeću ili na drugim multilateralnim skupovima, no bilateralni posjet ima i dodatne konotacije i težinu.

U četvrtak će se pak u Zagrebu okupiti više šefova vlada ili država na neformalnom sastanku o novog strateškoj agendi EU. Niz konzultacija o budućim prioritetima EU događa se prije donošenja strateškog programa u lipnju 2024., a započeo je prošlog mjeseca u Granadi. Riječ je o planu politike koji trebaju utvrditi i o kojem se trebaju dogovoriti čelnici i čelnice EU i kojim se Uniji pružaju opće političke smjernice i orijentir. Dogovoreno je da se raspravlja u manjim grupama lidera, tako je u ponedjeljak održan sastanak u Berlinu, jučer u Kopenhagenu, a sutra u Zagrebu, a točan popis sudionika još se utvrđuje. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Plenković: Ivan Anušić kandidat je za novog ministra obrane, na poziciji već od četvrtka

Komentara 15

Avatar gusjenica
gusjenica
08:32 15.11.2023.

Budite oprezni da ju Gordan Grlić Radman ne zažvali i upropasti odnose dviju država!

PO
Poletarac101
08:33 15.11.2023.

Vidi se onda kolko nas respektiraju i drže do nas:Nula.

SG
Saul Goodman
08:31 15.11.2023.

A i što će dolaziti češće? Pa vidite i sami da nitko živ ne dolazi u alužbeni posjet Hrvatskoj. Tko je rrlevantan bio ovdje u zadnjih 5 godina? Erdogan i Dodik? haha, pa bravo, to su vrhunske bilaterale. A i o čemu bi razgovarali? O čemu mi imamo mišljenje a da nije parrotingi deklamiranje općih fraza? Gospodarstvo kao trma? hahaha :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije