berba u Kutjevu

Napadao snijeg, temperatura -16, ali te će bobice dati najbolja vina!

\'Hrnjevac-19.12.2010. Ledena Beba u kutjevackom Kombinatu.Temperatura se spustila na minus 16 stupnjeva,pa je berba bila izuzetno teska.Oprezno sa svakom bobicom. Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL\'
Duško Mirković/PIXSELL
19.12.2010.
u 14:51

Da, malo je hladno, no štite me dva para čarapa i čizme, kazala je V. Vuković, koja je bila među “uhodanom ekipom”

Od ranog jutra 34 berača na obroncima Krndije iznad sela Hrnjevac u kutjevačkom vinogorju užurbano su danas brali grožđe tijekom tzv. ledene berbe, nakon koje će se preradom dobiti ponajbolja predikatna vina.

 Prekinuo i godišnji

– Malo je hladno, no dobro sam se utoplila, dva para debelih čarapa i čizme štite me od dubokog snijega, a i navikla sam raditi ovakve poslove – kazala nam je Vesna Vuković, beračica iz obližnjeg sela Vetova. Slično razmišlja i njezin kolega Mario Lončarević iz Golog Brda, koji je kao i svi ostali na nekoliko dana prekinuo godišnji odmor kako bi se obavio taj zahtjevan posao kojemu zapravo trenutak odrađivanja izravno diktiraju klimatski uvjeti. – Nije mi teško raditi u ledenoj berbi jer je dobra ekipa. Svi smo uhodani, raspoloženje je veselo, pa posao dobro odmiče – rekao je Mario.

Berbom na nadmorskoj visini od 350 metara u kutjevačkom se kraju nastavlja tradicija ubiranja bobica na niskim temperaturama, i to ovaj puta na - 16 Celzijusovih stupnjeva i po snijegu od tridesetak centimetara. – Temperature nekoliko dana nisu ovdje padale ispod minus 7 Celzijusovih stupnjeva, što je osnovno pravilo da se provede ledena berba. Sljedećih dana najavljuje se zatopljenje, pa smo to danas obavili – objasnio je Ivica Perak, direktor PJ Vinogradarstvo i vinarstvo i glavni enolog Kutjeva d.d., dodajući da od jučerašnje berbe s četiri hektara nasada graševine i traminca očekuju svega 2500 litara predikatnih vina.

Kiša donijela bolesti

 Inače, ova godina za vinograde nije bila isuviše dobra jer su kiše padale u najnepovoljnijim trenucima za grožđe, što je uzrokovalo pojavu bolesti i smanjenje šećera. Budući da ovisi o vremenu, bilo je godina kada je ledena berba održana i sredinom siječnja. Lani se, primjerice, bralo na minus 7 stupnjeva.

Ključne riječi

Komentara 3

VO
Vorosmart
20:50 19.12.2010.

2 dana

ZK
ZKaquila
15:44 19.12.2010.

HM, zar za ledenu berbu nije potrebno da bar 3 dana zaredom temperatura ne bude viša od -7 stupnjeva? Nisam zlonamjeran, ali molim da mi netko kompetentan objasni.

OB
-obrisani-
20:04 19.12.2010.

slabo će tu biti vina,ali ima šećera i lijepih boca..pljuc,pa nek bogati plate 600 kn slatkiša ako žele

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije