Od ranog jutra 34 berača na obroncima Krndije iznad sela Hrnjevac u kutjevačkom vinogorju užurbano su danas brali grožđe tijekom tzv. ledene berbe, nakon koje će se preradom dobiti ponajbolja predikatna vina.
Prekinuo i godišnji
– Malo je hladno, no dobro sam se utoplila, dva para debelih čarapa i čizme štite me od dubokog snijega, a i navikla sam raditi ovakve poslove – kazala nam je Vesna Vuković, beračica iz obližnjeg sela Vetova. Slično razmišlja i njezin kolega Mario Lončarević iz Golog Brda, koji je kao i svi ostali na nekoliko dana prekinuo godišnji odmor kako bi se obavio taj zahtjevan posao kojemu zapravo trenutak odrađivanja izravno diktiraju klimatski uvjeti. – Nije mi teško raditi u ledenoj berbi jer je dobra ekipa. Svi smo uhodani, raspoloženje je veselo, pa posao dobro odmiče – rekao je Mario.
Berbom na nadmorskoj visini od 350 metara u kutjevačkom se kraju nastavlja tradicija ubiranja bobica na niskim temperaturama, i to ovaj puta na - 16 Celzijusovih stupnjeva i po snijegu od tridesetak centimetara. – Temperature nekoliko dana nisu ovdje padale ispod minus 7 Celzijusovih stupnjeva, što je osnovno pravilo da se provede ledena berba. Sljedećih dana najavljuje se zatopljenje, pa smo to danas obavili – objasnio je Ivica Perak, direktor PJ Vinogradarstvo i vinarstvo i glavni enolog Kutjeva d.d., dodajući da od jučerašnje berbe s četiri hektara nasada graševine i traminca očekuju svega 2500 litara predikatnih vina.
Kiša donijela bolesti
Inače, ova godina za vinograde nije bila isuviše dobra jer su kiše padale u najnepovoljnijim trenucima za grožđe, što je uzrokovalo pojavu bolesti i smanjenje šećera. Budući da ovisi o vremenu, bilo je godina kada je ledena berba održana i sredinom siječnja. Lani se, primjerice, bralo na minus 7 stupnjeva.
2 dana