Nakon Putinovih optužbi

Napeto kod Krima: Ukrajinska vojska na najvišem stupnju pripravnosti

vojska
Foto: Reuters/Pixsell/Ilustracija
11.08.2016.
u 15:15

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je optužio Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je danas kako je naredio svim vojnim jedinicama u blizini Krima i u istočnoj regiji Donbas stanje najviše pripravnosti nakon što je Rusija u srijedu optužila Kijev za upad na Krim.

U odvojenoj izjavi, glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je kako Ukrajina od srijede održava prethodno isplanirane vojne vježbe u južnoj Ukrajini.

Putin sasuo niz optužbi

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je optužio Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Ukrajina odbacuje ove optužbe, nazivajući ih ciničnim izgovorom za nove vojne prijetnje Ukrajini.

Moskva je jučer objavila da je spriječila skupinu naoružanih sabotera koji su podvodnim putem htjeli ući na Krim. Ruske novine Kommersant danas su citirale izjavu neimenovanih sigurnosnih izvora da je uhićena skupina planirala napade na Krim kako bi uništila tamošnju turističku industriju.

Uhićeni saboteri

Izvori dodaju kako je dvoje od sedam sabotera ubijeno, a ostali su pritvoreni. Većina njih bili su stanovnici Krima, a neki su imali i ruske putovnice. Navodno su planirali niz bombaških napada na turističke točke na Krimu te da im je cilj bio proširiti paniku, a ne ubiti nekoga.

Ruska mornarica planira održati vježbe u Crnom moru u kojima bi radila na odbijanju podvodnih napada, objavile su ruske novinske agencije u četvrtak, citirajući ministra obrane.

SAD zasad ne vidi da išta potvrđuje ruske optužbe o ukrajinskom upadu na Krim, rekao je u četvrtak američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt, dodavši kako američke sankcije protiv Rusije ostaju na snazi dok se taj poluotok ne vrati Ukrajini. 

– Rusija ima povijest čestih lažnih optužbi Ukrajine kako bi skrenuli pozornost sa svojih ilegalnih radnji – napisao je Pyatt na Twitteru.

Ključne riječi

Komentara 22

UN
unbekant
17:31 11.08.2016.

Zapad i amerika ponovo nesto brljaju u Ukrajini,malo im sto su izvrsili puc prije dvije-tri godine,pa su pokusali i u Turskoj,medjutim ni je proslo,evo ponovo se uvukli u Ukrajinu,nebil nesto profitirali da bih najveca osovina zla koja dolazi sa zapadaa prodala oruzje,koje gomilaju sve vise i vise u svojim fabrikama,a ovaj Prasenko je izdajnik svog naroda i dobroga finacira zapad,jer da je normalan,okreno bih se svojim susjedima Rusima,a ne americi,koja je tisucama milja od njega daleko,bravo Rusi,pod hitno pocnite pljackati Ukrajinu jer dolaze zapadni osvajaci da to dovrse ako vi necete.

IB
istina_boli
17:10 11.08.2016.

Ovi cackaju mecku, moglo bi ju i iscackat. Problem je samo kad mecku pozoves na ples, onda mecka odlucuje kad ples prestaje.

TO
tomisantak
16:14 11.08.2016.

Amer govori o lažnim optužbama!!!! Weapons of mass destruction in IRAQ!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije