Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj potrage

Napravili dvije brane dugačke 60 metara da bi preusmjerili Mrežnicu i izvukli tijelo

Mrežnica,hgss
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
03.07.2014.
u 19:39

Ustanovljeno je da se Barišić utopio nakon što je pao u rijeku dok je pokušavao izvući čamac koji se zaglavio pod slapom

Uzrok smrti Željka Barišića (38) iz Zagreba, čije je tijelo nakon četiri dana potrage izvučeno iz Mrežnice u području Sastavci, jest utapanje. Utvrđeno je to na mjestu nesreće pa nije naložena obdukcija, potvrdila je glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić.

Tijelo su u srijedu navečer pronašli ronioci ATJ Lučko, pristigli da bi pomogli članovima HGSS-a koji su proteklih dana, osim potrage, radili i na oslabljivanju toka rijeke kako bi se omogućio zaron pod slap. Nakon što je u nedjelju oko podne HGSS-ova ogulinska stanica dobila dojavu o nestaloj osobi u kanjonu Mrežnice, spasioci su se uputili na teren. Ustanovljeno je da je Barišić pao u rijeku dok je pokušavao izvući zaglavljeni čamac ispod slapa, a pretpostavlja se da je zbog jake struje i visokog vodostaja najvjerojatnije ostao zaglavljen u pukotinama ispod slapa. U potrazi za njegovim tijelom sudjelovalo je 50-ak ljudi, a kako se zbog jake vodene struje nije moglo zaroniti pod slap, sagrađene su dvije 60-metarske brane kako bi se preusmjerilo čak 70 posto vode iz Mrežnice.

Pronalaskom tijela završena je jedna od najzahtjevnijih HGSS-ovih akcija, no za spasioce nema odmora. Njih 11 još je na mjestu tragedije i uklanjaju nasip i branu, a prostor vraćaju u prvobitno stanje.

– Zasad ćemo ukloniti donju branu, a gornja još ostaje. Kada ćemo nju maknuti, odlučit će Hrvatske vode. Plovilima uklanjamo vreće s pijeskom. Moramo raditi jako oprezno jer je teren specifičan. Stoga će cjelokupan posao potrajati još nekoliko dana – rekao je spasilac Josip Granić.

>>Nakon četiri dana potrage pronašli tijelo Željka Barišića

>>GSS-ovci nasipom preusmjerili vodu sa slapa zbog urona

Komentara 1

SV
Sumrak Vremena
21:06 03.07.2014.

obitelji tragično stradalog isrena sućut a vi dečki ste lavovi hvala bogu da ima još ljudi i našoj domovini na koje se čovjek može osloniti svaka vam čast kad se žrtvuje te tako i za mrtvaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije