RAT U EUROPI

I Rusi i Ukrajinci tvrde da su ostvarili uspjehe na bojišnici; Macron obećao dodatnu vojnu pomoć

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
12.06.2023.
u 23:07

Branu Kahovku digle su u zrak ruske snage kako bi spriječile ukrajinske snage u napredovanju u južnoj regiji Hersonu, rekla je u nedjelju zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Moskva je za rušenje brane okrivila Ukrajinu. Dvije strane jedna drugu optužuju za granatiranje civila dok se provode spasilačke akcije

Nakon uništenja brane Kahovka, poluotok Krim pod ruskom okupacijom suočava se s ozbiljnim problemima s opskrbom vodom. Operacije velike najavljene ukrajinske protuofenzive zasad se provode na najmanje četiri područja,izvještava Institut za proučavanje rata. Ruske snage raznijele su branu na rijeci Mokri Jali u Donjeckoj oblasti, što je uzrokovalo poplave s obje strane rijeke. 

VEČERNJI TV Što srušena brana znači za nastavak sukoba? 

TIJEK DOGAĐAJA:

23:03 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je započela dugo čekana ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga te je obećao dodatnu vojnu pomoć za vladu u Kijevu. Macron je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s poljskim i njemačkim vođama rekao: "Učinili smo sve da joj pomognemo".

"Pojačali smo slanje streljiva, oružja i oklopnih vozila... Nastavit ćemo u narednim danima i tjednima", rekao je Macron, koji je prije nekoliko dana rekao da je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, potvrdivši početak protuofenzive.

Njemački kancelar Olaf Scholz je na pitanje o tome smatra li Njemačka da Ukrajini treba dati sigurnosna jamstva na samitu NATO saveza u svibnju odgovorio: "Jasno je da to trebamo i to trebamo na veoma konkretan način".

Sastanak vođa triju zemalja u Parizu trebao je signalizirati jedinstvo između istočne i zapadne Europe nakon što je Varšava preuzela veliku logističku i diplomatsku ulogu što se tiče pomoći za Ukrajinu dok je istovremeno opominjala njemačko i francusko vodstvo zbog njihove sporost. Macron je rekao da je sastanak dokaz da ne postoji podjela između "stare" i "nove" Europe, koju su jednom istaknule Sjedinjene Države nakon što su istočne europske zemlje odbile podržati Francusku i Njemačku glede rata u Iraku prije 20 godina.

VEZANI ČLANCI:


20:43 - Ruska i ukrajinska vojska obje tvrde da su ponedjeljak zabilježile vojne uspjehe na bojišnici, pri čemu je Moskva rekla da je odbila napade ukrajinskih snaga, a Kijev da je pod svoju kontrolu vratio još jedno selo u istočnoj Doneckoj oblasti.

Rusko ministarstvo obrane je reklo da je angažiralo svoju prvu privatnu vojsku, specijalnu jedinicu "Ahmat", za koju se smatra da je pod kontrolom čečenskog vođe Ramzana Kadirova. To je objavljeno usred rastućih tenzija između ministra obrane Sergeja Šojgua i plaćeničke skupine Wagner, čiji je vlasnik oligarh Jevgenij Prigožin. Ministarstvo obrane je krajem prošlog tjedna najavilo svoju namjeru da do 1. srpnja pod svoje zapovjedništvo stavi sve privatne vojske koje se bore na strani Moskve, no Prigožin je rekao da Wagner na to neće pristati jer vjeruje da Šojgu ne može dobro voditi ni regularnu vojsku.

Britansko ministarstvo obrane je reklo da se Šojgu sve češće nastoji prikazati kao glavni vojni strateg Moskve. "Šojgu je dao najmanje dva komentara o ruskim obrambenim operacijama, uključujući gotovo sigurno pretjerane tvrdnje o ukrajinskim gubicima", objavilo je britansko ministarstvo u svom dnevnom izvješću o ratu.

Ukrajina je rekla da je zauzela selo Storoževe u Doneckoj oblasti usred nagađanja o stanju velike protuofenzive radi ponovnog zauzimanja ukrajinskog teritorija. Kijev još nije službeno potvrdio da je protunapad počeo, no dao je naznake da je vojna operacija u tijeku.

"Ukrajinska zastava opet leti iznad Storoževe i to će biti tako sa svakim selom dokle god potpuno ne oslobodimo ukrajinsko tlo", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram u ponedjeljak. Selo Storoževe se nalazi na granici između Donjecke i Zaporiške oblasti, u istom području gdje su ukrajinske snage u nedjelju rekle da su oslobodile druga manja mjesta.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov je rekao da je "Grupa armija Istok odbila tri neprijateljska napada u smjeru Velike Novosilke u Doneckoj (Narodnoj) Republici i u području oko sela Levadne u Zaporiškoj (oblasti)". Kazao je da je to postignuto "topničkom paljbom i sustavima teških plamenobacača".

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) je rekao da ruski dužnosnici nastoje umanjiti značaj ukrajinskih dobitaka na tom području, no dodao da su tvrdnje o ukrajinskom proboju preuranjene iako su ukrajinske snage oslobodile nekoliko sela.

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini
1/14

14:55 - U tijeku je najveća vježba u povijesti NATO-a koja simulira napad na članicu saveza. Air Defender 2023 predstavljen je kao pokazivanje sile Rusiji, s oko 10.000 sudionika i 250 zrakoplova iz 25 zemalja. U vježbi sudjeluju i Švedska, koja se nada pridruživanju savezu, te Japan. Prvi avioni jutros su poletjeli s aerodroma u sjevernoj Njemačkoj. Samo SAD šalje 2000 pripadnika Zračne nacionalne garde i oko 100 zrakoplova. Uoči vježbe, američka veleposlanica u Njemačkoj Amy Gutmann rekla je: "Bila bih prilično iznenađena da bilo koji svjetski čelnik ne primjećuje što ovo pokazuje u smislu duha ovog saveza, što znači snagu ovog saveza. I to uključuje gospodina Putina."

General pukovnik Michael Loh, direktor Zračne nacionalne garde SAD-a, rekao je da vježba nadilazi samo odvraćanje. "Ovdje se sada radi o utvrđivanju što znači ići protiv velike sile, u natjecanju velikih sila", rekao je. Operacija će trajati do 23. lipnja.


14:48 - Zasebna brigada teritorijalne obrane Zaporižja, izvijestila je da je zauzela Novodarivku.

"Brojni pokušaji neprijatelja da vrati naselje pod kontrolu, koji su trajali nekoliko dana, bili su neuspješni", objavila je brigada.


14:11 - Ruski predsjednik Vladimir Putin obilježio je nacionalni dan Rusije u ponedjeljak pozivajući se na patriotski ponos Rusa zbog, kako je rekao, "teških trenutaka" za zemlju. Međutim, govoreći na raskošnoj ceremoniji dodjele nagrada u Kremlju, Putin nije izravno komentirao najnoviji razvoj događaja u Ukrajini, gdje su kijevske snage pokrenule dugo očekivanu protuofenzivu i ponovno zauzele nekoliko sela u istočnoj regiji Donjeck u proteklih nekoliko dana.

"Ovaj državni praznik obilježava neodvojivost naše stoljetne povijesti, veličinu i slavu domovine", rekao je Putin okupljenima.

“Danas, u teškom trenutku za Rusiju, osjećaji domoljublja i ponosa još jače ujedinjuju naše društvo... i služe kao pouzdana podrška našim herojima koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini,” rekao je Putin.

“Tako jake osjećaje teško je prenijeti riječima, ali su razumljivi i bliski svakome od nas”, rekao je Putin.

"Danas, u nimalo lakim vremenima za Rusiju, oni sve snažnije ujedinjuju naše društvo i služe kao pouzdan oslonac našim herojima - sudionicima specijalne vojne operacije", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, ugledni Rusi koji su danas primali nagrade "svojim primjerom i svojim životom pokazuju svoju privrženost domovini". "Svi ste vi uspjeli dosegnuti vrhunac u svom pozivu, kreativnosti i profesiji i postati primjeri odlučnosti, samokoncentracije, snažne volje i duhovne velikodušnosti", rekao je Putin obraćajući se Herojima rada i laureatima državnih priznanja. Zahvalio im je "na hrabrom služenju Domovini, društvu i narodu".

VEZANI ČLANCI: 


13:38 - Ukrajina je optužila ruske snage da su uništile još jednu branu s ciljem usporavanja protuofenzive koju je pokrenuo Kijev. Dok su napori spašavanja i pomoći ušli u sedmi dan, ruska vojska je optužena da je digla u zrak puno manju branu duž rijeke Mokri Yaly, koja je postala najuspješnija osovina do sada za napredovanje Ukrajine u zapadnom Donjecku.

Ukrajinske snage krenule su duž obje strane rijeke, južno od grada Velyka Novosilka, objavljujući oslobađanje niza sela: Blahodatne na istočnoj obali i Neskuchne, Makarivka i Storozheve na zapadnoj strani.


12:58 - Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo da su ukrajinske snage pokušale izvršiti ofenzivu na jugu regije Donjecka u posljednja 24 sata, izvijestile su ruske novinske agencije. Reuters nije odmah mogao provjeriti izvješća s bojnog polja.


11:35 - Ukrajina kaže da je ponovno zauzela četvrto selo na jugoistoku u sklopu svoje protuofenzive. Snage Kijeva držale su ukrajinsku zastavu u Storozheveu u regiji Donjeck na video snimci objavljenoj na internetu. Ministar obrane zahvalio je 35. zasebnoj brigadi marinaca što je ponovno preuzela kontrolu nad selom. To dolazi nakon što je Ukrajina rekla da je također oslobodila sela Blahodatne, Neskuchne i Makarivka, koja leže na rubu regije Donjeck uz regiju Zaporižja.

Istaknuti ruski vojni blogeri rekli su da su borbe za Makarivku u tijeku, ali su potvrdile da su ukrajinske snage zauzele Blahodatne i Neskuchne. Sky News ne može provjeriti ova izvješća s bojnog polja. Borbe se danas nastavljaju u blizini Bahmuta, Avdiivke i Marjinke, s 25 bitaka u posljednja 24 sata, rekao je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Video: Rusko ministarstvo obrane potpisalo ugovor sa skupinom čečenskih specijalnih snaga, nakon što je Prigožin odbio


11:15 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev proslavio je Dan Rusije objavivši  fotošopiranu sliku na Telegramu koja prikazuje središnji trg Maidan u Kijevu s ruskom zastavom koja se vijori na njemu i porukom “Trg neovisnosti. Uskoro – Ruski trg”.

Nedavno je Rusija pojačala učestalost i intenzitet napada projektilima i bespilotnim letjelicama na Kijev nakon što je pokušala, ali nije uspjela, da ga preuzme na početku rata.


10:00 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je potpisalo ugovor sa skupinom čečenskih specijalnih snaga Akhmat, dan nakon što je šef plaćenika Jevgenij Prigožin to odbio učiniti. Potpisivanje je uslijedilo nakon naredbe da sve "dobrovoljačke postrojbe" trebaju potpisati ugovore do 1. srpnja, čime se stavljaju pod kontrolu ministra obrane Sergeja Šojgua, dok Moskva pokušava uspostaviti kontrolu nad privatnim vojskama koje se bore u njezino ime u Ukrajini, izvještava Reuters.

Zauzvrat, borci dobrovoljci dobili bi iste beneficije i zaštitu kao regularne trupe, uključujući potporu za njih i njihove obitelji ako budu ranjeni ili poginuli. Prigožin, koji je vodio stalnu svađu s ministarstvom obrane i optužio ga da nije osiguralo odgovarajuće zalihe streljiva svojim Wagnerovim plaćenicima u Ukrajini, rekao je u nedjelju da bi odbio potpisati bilo kakav takav ugovor.

GALERIJA Ukrajinski vojnici oslobodili selo regiji Donjeck

Rat u Ukrajini
1/9

9:56 - "U sljedećih nekoliko dana trebali bismo očekivati veliki napad u jednom ili drugom dijelu Donbasa", rekao je predsjednik izbornog odbora za obranu Ujedinjenog Kraljevstva. Tobias Ellwood rekao je da ukrajinska vojska poduzima "operacije ispitivanja i oblikovanja" i da je "glavna fronta ukrajinskih sposobnosti još uvijek u rezervi spremna za taj pojedinačni napad".

"Rusi ne znaju gdje će to biti, ali vidimo da nastaje kaos između Wagner grupe i samih ruskih snaga", rekao je za Sky News. Rekao je da je eksplozija brane u Kahovki pokazala da Vladimir Putin "nije čak ni imao vjere da može zadržati tu branu". No pozvao je na "oprez" sve koji pretpostavljaju da će Ukrajina "navaliti" i da će "sve biti gotovo vrlo brzo".

Ellwood, bivši ministar obrane, pozvao je saveznike da osiguraju više tenkova, borbenih zrakoplova F16 i projektila dugog dometa.

VEZANI ČLANCI: 


8:35 - Ruske tvrdnje o broju gubitaka u ukrajinskoj protuofenzivi su pretjerane, prema izvješćima britanske vojne obavještaje službe. Ministar obrane Sergej Šojgu preuveličava obrambene uspjehe kako bi poboljšao svoj javni imidž, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane. Pozvao je obrambenu industriju da udvostruči svoje napore i kritizirao je časnike zbog presporog slanja rezervnih vozila na crtu bojišnice. Šojgu se želi predstaviti kao "kontrolor strateških pitanja" dok Ukrajina ubrzava svoje napade, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, objavila je oslobađanje Storozheva od strane ukrajinskih marinaca na svom Telegram kanalu.

"Državna zastava ponovno se vijori nad Storoževom i tako će biti sa svakim naseljem dok ne oslobodimo svu ukrajinsku zemlju", kazala je. 


8:25 - Vrhovno ukrajinsko vojno zapovjedništvo priopćilo je u ponedjeljak da su njegove snage bile angažirane u teškim borbama na prvim linijama, dan nakon što je Kijev rekao da je postigao prve skromne uspjehe u povratu teritorija od Rusije u svojoj protuofenzivi. Dvadeset i pet bitaka odigralo se tijekom proteklog dana u blizini istočnog grada Bahmuta i južnije u blizini Avdiivka i Marjinka, sve u regiji Donjeck, ali i blizu Bilohorivka u regiji Luhansk, rekao je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Reuters je također izvijestio da je Ukrajina u nedjelju rekla da su njene trupe napredovale prema tri sela u Donjecku: Blahodatne, Neskučne i Makarivka.

Tvrdnje se nisu mogle neovisno provjeriti, a ruski ih dužnosnici nisu odmah komentirali. Neki istaknuti ruski vojni blogeri tvrde da se borbe za Makarivku još vode, no i da su ukrajinske snage zauzele Blahodatne i Neskučne.


8:18 - Narod Sjeverne Koreje izražava punu potporu i solidarnost ruskom narodu, poručio je u ponedjeljak sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, a izvještavaju tamošnji državni mediji. Kim Jong Un je svom ruskom kolegi uputio čestitku povodom nacionalnog ruskog praznika te još jednom podržao Rusiju nakon što je krenula agresija na Ukrajinu.

>>OPŠIRNIJE


8:15 - UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da postoji "značajna razlika" u podacima o razini vode na probijenoj brani Kahovka koja se koristi za hlađenje reaktora elektrane Zaporižja. Glavni direktor Rafael Grossi rekao je da mu je potreban veći pristup postrojenju jer bi mjerenja na ulazu u pogon mogla pokazivati čak dva metra više nego u rezervoaru.

VEZANI ČLANAK:

Kada je razina vode ispod 12,7 m, pumpe ne mogu uzeti vodu iz rezervoara i transportirati je do postrojenja. "Moguće je da je ovo odstupanje u izmjerenim razinama uzrokovano izoliranom vodenom masom odvojenom od većeg tijela rezervoara", rekao je Grossi, no to će se znati tek kada iz agencije dobiju pristup termoelektrani, prenosi Sky News.

Odvojeni bazen za hlađenje u blizini rezervoara može poslužiti kao rezerva za postrojenje nekoliko mjeseci. Prošlog tjedna Ukrhidroenergo, operater akumulacije, rekao je Interfaxu da je razina vode pala ispod "mrtve točke" od 12,7 metara, dok je operater nuklearne elektrane, Ukrenergo, rekao da su razine vode bile zadovoljavajuće za elektranu kada se uzme u obzir bazen za hlađenje.

VIDEO Stanovnici zabrinuti za zalihe vode nakon pucanja brane Kahovka

Komentara 163

BR
Brdo
09:33 12.06.2023.

Jevreme duso ruska, jedno pitanje: kad vi Srbi vec toliko volite Rusiju, a mrzite Zapad, daj mi objasni kako je onda moguce da je vas Srba samo 20.000 u cijeloj Rusiji, a u mrskom Becu na omrazenom vam Zapadu vas je 300.000, a u cijeloj Austriji 1.000.000? Da ne spominjem Njemacku. Bit ce da srpskoruska ljubav puca kad je lova u pitanju!

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
09:41 12.06.2023.

Stopa smrtnosti među teško ranjenim ruskim vojnicima je astronomska. Lokalni izvori jalvjaju da se više od 50 ranjenika dnevno prevozi u vojnu bolnicu u Rostovskoj oblasti, ali mnogi ubrzo umiru bez ikakve pomoći zbog nedostatka medicinskog osoblja i predugog vremena dolaska do bolnice. možda bi im bilo bolje da su ostali kod kuće u rusiji?

EJ
ejStef
09:35 12.06.2023.

Najbolje su mi te ruske izjave o neprijateljskim gubicima. Ukrajina napada s cca. 20 vozila, Rusi odmah unište svih 40...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije