SLUŽBE VEĆ NA TERENU

Naređena hitna evakuacija stanovnika Jablanice i Konjica nakon stravičnih poplava

Snimke iz zraka prikazuju razmjere katastrofe u Donjoj Jablanici
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.10.2024.
u 22:15

Ove mjere se provode zbog upozorenja Federalnoga hidrometeorološkog zavoda koji za noćas prognozira jače padaline s do 60 litara kiše po četvornomu metru, što može dovesti do novih bujičnih potoka i klizišta na već ugroženim područjima

Na izvanrednoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite BiH u utorak predvečer izdana je naredba za hitnu evakuaciju stanovnika Jablanice i Konjica, mjesta koja su najteže pogođena nedavnim poplavama koje su uzrokovale odrone. Poginulo je najmanje 20 osoba, a spasilačke službe još pretražuju ruševine.

Informacija o evakuaciji prenesena je lokalnim stožerima CZ, potvrdio je za Avaz glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka. "Odmah se krenulo s evakuacijom stanovništva Donje Jablanice te sela Zlate i Mirke. Civilna zaštita u suradnji sa spasilačkim službama na terenu provodi evakuaciju i cilj je izvući stanovnike najkasnije do dva ujutro" rekao je. Za evakuirane su organizirani kolektivni smještaji.

Crveni Križ BiH osigurat će hranu, vodu, lijekove i higijenske potrepštine, te u roku od tri dana dostaviti izvještaj Federalnom stožeru civilne zaštite. Ove mjere se provode zbog upozorenja Federalnoga hidrometeorološkog zavoda koji za noćas prognozira jače padaline s do 60 litara kiše po četvornomu metru, što može dovesti do novih bujičnih potoka i klizišta na već ugroženim područjima.

Upozorenje je izdano i za područje Sarajeva zbog opasnosti od klizišta što bi ih mogle prouzročiti bujične poplave, a uzrok bi mogla biti agresivna gradnja na padinama planine Trebević koja je u prošlosti bila isključivo zelena oaza.

GALERIJA Prizori iz zraka na devastirano selo u BiH

Snimke iz zraka prikazuju razmjere katastrofe u Donjoj Jablanici
1/17
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije