Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osigurao pobjedu

Ovaj jezik je imao važnu ulogu u 2. svjetskom ratu! Nitko ga nije uspio dešifrirati

Foto: NATIONAL ARCHIVES
27.01.2018.
u 09:45

Za svakoga tko nije bio dio te zajednice bio je potpuno nerazumljiv. Baš zato je taj jezik postao pravi kandidat za vojne šifre.

Jedan šifriran jezik nikada nije protumačen, a prema tumačenju, saveznici su njegovim korištenjem pobijedili u Drugom svjetskom ratu.

Radi se o jeziku Navaho Indijanaca, koje je Američka vojska regrutirala 1942. godine, kako bi prenosili šifrirane poruke saveznicima.

Navaho jezik je veoma kompleksan, čak i za one koji su ga učili cijeli život. Riječi, u zavisnosti od načina na koji se izgovaraju, mogu imati i do četiri različita značenja, a glagolska vremena je gotovo nemoguće odrediti. Sve do kasnog 20. stoljeća jezik nije imao ni svoj abecedu i nigdje nije postojao u pisanoj formi.

Za svakoga tko nije bio dio te zajednice bio je potpuno nerazumljiv. Baš zato je taj jezik postao pravi kandidat za vojne šifre.

Tijekom 1942. godine saveznici su gubili rat, Francuska je bila okupirana, a Englezi su se borili da ostanu u igri. Komunikacija između saveznika je bila veoma teška jer su Japanci postajali sve bolji u razumijevanju engleskog jezika i tumačenju šifriranih poruka između saveznika, piše All that is interesting.

Činilo se da svaki vid komunikacije saveznika ima mana. Međutim, Philip Johnston je mislio drugačije. Johnston je bio inženjer iz Los Angelesa, koji je čitao o tome kako Amerikanci imaju problem u pronalasku šifriranog jezika koji će neprijatelju biti nemoguć za dešifriranje.

Pošto je odrastao blizu rezervata u kojem su živjeli Navaho Indijanci te je i poznavao njihov jezik, znao je što im treba.

Posjetio je zato kamp američkih marinaca u San Diegu, gdje se sastao s poručnikom James E. Jonesom i uvjerio ga da je šifrirani jezik koji mu nudi najbolji i da ga neprijatelj neće moći razumijeti. On mu je rekao da će testirati Navaho i Johnston se vratio u Los Angeles kako bi pronašao one koji ga govore. Uspio je pronaći jednog koji je govorio Navaho jezik i Engleski te se s njim vratio u kamp.

Kada su uvidjeli da će im Navaho jezik pomoći u prijenosu šifriranih poruka, američka vlada je angažirala 30 Navaho Indijanaca da im pomognu u tom poslu. Regrutirali su mlade Navaho Indijance koji nikada nisu napustili rezervat. 

Do sljedeće godine, njihov broj se popeo na 200. Najsjajniji trenutak su imali tijekom borbe za Iwo Jimu kada su preveli čak 800 šifriranih poruka bez ijedne greške.

- Da nije bilo Navaho Indijanaca nikad ne bismo zauzeli Iwo Jimu - rekao je major Howard Connor

Navaho Indijanci su u korišteni za šifrirane poruke tijekom cijelog rata, a do njegovog završetka u američkoj vojsci bilo ih je angažirano  421.

I dalje je njihov šifrirani jezik ostao kao jedini koji se ne može razotkriti...

1/12

Komentara 13

NI
Nikomah95
10:26 27.01.2018.

Dobili casina u znak zahvalnosti, i neograničene količine alkohola...

NE
Neutralac
18:56 27.01.2018.

Mogli su regrutirati Muju i Hasu pa bi Japanci bili jos vise zbunjeni.....

SO
sohnahoakasaa
14:04 27.01.2018.

Nemrem napisati ime' intelektualca' jer namam pojma kak se zove, zaboravila i lik jer je nebitan kao i svaki Amer u ovom i svakom sličnom kontekstu. Bila sam u LAu poslije Oluje i 'inteligentni', bahati i svjesno nezainteresirani me pitao.o. 'Čini mi se da sam vido na CNNu da ste i vi u Hrvatskoj imali koncentracione logore.' Pogeldom Hrvatice, 'kod 316' sam mu rekla: 'Odgovoriti ću vam kad mi kažete gdje je 70 mil Indijanaca i što ste radili da nestanu?' Ja znam sve odgovore samo me zanima dakl vi želite znati i odgovoriti mi.' Tišina koja je nastala meni je bila glazba a za njih me baš bariga.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije