Koprivnica

Ne znam zašto su problem u školi, njima samo treba ljubav i pažnja

\'20.07.2010., Koprivnica - Romi predskolske dobi u maloj skoli i gradskom vrticu Tratincica. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL\'
\'Marijan Susenj/PIXSELL\'
21.07.2010.
u 12:30

Volim ići u Malu školu i družiti se. Učimo svašta i jedva čekam da krenem u pravu školu – kaže Renata Oršuš (7).

Mali Romi, njih 26-ero, koji će na jesen krenuti u školu, na skraćenom programu Male škole jučer su s osmijehom prionuli na crtanje, pjevanje, učenje slova i brojki.

Iznad očekivanja

– Pokrenuli smo u vrtiću Tratinčica od 15. srpnja do 20. kolovoza program Male škole, da bi djeci bilo lakše kad krenu u prvi razred, jer većina njih ne zna hrvatski jezik, a ima i onih koji do sada nisu izašli iz romskih naselja – kazao je Franjo Horvat, predsjednik udruge Korak po korak.

Volonterka Edita Šestak, koja uz pomoć izučenih dadilja te volontera iz udruge Bolje sutra izvodi program, kaže da su se mali Romi pretvorili u oči i uši.

– Mislili smo da neće biti lako, no njih sve zanima, poslušni su, žele učiti i sve što im treba je ljubav i pažnja. Nije mi jasno zašto su ta djeca problem u školi, ali mislim da nastavnici nemaju vremena te da im ne pridaju dovoljno pažnje – kazala je Edita Šestak.

Djeca u vrtić dolaze iz Peteranca, Sigeca, Drnja, Botova, Vlaislava, odakle im prijevoz plaća Županija, a Grad plaća prijevoz iz Herešina.

– Do sada nisam baš puno učila jer mi se nije dalo, no sada ću početi – kazala je Nataša Oršuš (8) iz Petaranca, koja ponavlja prvi razred te dodala kako voli bojiti, ali najdraže joj je pjevati pjesmice.

Dadilja Ines Husjak kaže da je rad s njima iznad očekivanja te da sve razumiju iako ne znaju jezik.

– Radimo po propisanom programu. Izvlače linije, rade ritmička ponavljanja, ponašanje u prostoru, društvene igre, a učimo ih i higijeni – ispričala je ona.

Horvat je napomenuo da će skraćena Mala škola sigurno imati pozitivnih utjecaja na djecu te se nada da će bolje prihvatiti školu te lakše razumjeti nastavnike.

Napredak

– Najbolje bi bilo kad bi škole mogle uzeti asistente za romsku djecu, vidio bi se puno veći napredak – kaže Edita Šestak.

K Romima su jučer stigle i djelatnice policijske postaje koje su ih učile ponašanju u prometu.

– Volim ići u Malu školu i družiti se. Učimo svašta i jedva čekam da krenem u pravu školu – rekla je Renata Oršuš (7) iz Peteranca.

Cilj programa je i razvoj kulturno-higijenskih navika, komunikacije, stvaralačko-kreativnih aktivnosti te ujedno svladavanje poteškoća koje imaju u odnosu na djecu polaznike vrtića.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
provincijalka25
14:50 31.07.2010.

Teta Edita da vas nema trebalo bi Vas izmislit jer tolika ljubava u srcu za drugog koju vi nosite je rijetkost samo hrabro naprjed. Još prije nekoliko godina sam pričala kako su nam takvi programi potrebni gdje se mogu uključiti?!!

VI
vidovit
16:01 21.07.2010.

Volonterka Edita Šestak .Bilo bi vrijeme gospođo da dobijete neku županijsku nagradu.

TJ
teta Jana
16:12 21.07.2010.

Slažem se! Takvu ljubav i energiju koju gđa Edita prenosi na djecu i sve nas danas rijetko možemo sresti. A kad se udruži s gđom Marijom Mraz... uspjeh je zagarantiran!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije