RAT U KOALICIJI Šef SDSS-a Stanimirović govori zašto ih zabrinjava nova zemljišna politika

Nećemo da Srbi budu bezemljaši

16.12.2008.
u 20:47

Pritisnut HSS-ovom potrebom da potkraj prve godine mandata u svojim resorima izbaci nešto jako i SDSS-ovom prijetnjom da su zbog nove zemljišne politike i zakona koji omogućuje izvlaštenje zbog terena za golf spremni izaći iz koalicije, HDZ se odlučio za jačega. Između Josipa Friščića i Milorada Pupovca, koji su se našli na suprotnim stranama, HDZ je stao uz šefa HSS-a.

Tražili prijelazno vrijeme
Andrija Hebrang izvukao je rezervu i na glasovanje o poljoprivrednom zemljištu i golfu vratio Branimira Glavaša iz Osijeka. Đurđa Adlešič povukla je Ivana Čehoka iz Varaždina. Manjinci Nazif Memedi i Deneš Šoja okrenuli su leđa SDSS-u.

Kontroverzni su zakoni doneseni, ali je cijena plaćena napuklinama u koaliciji. Hoće li SDSS napustiti Ivu Sanadera, prerano je reći. No, stranački šef Vojislav Stanimirović kaže da će Glavni odbor SDSS-a u nedjelju razmatrati i tu opciju. Stanimirovića zabrinjava ponajprije zemljišna politika koju uvodi ministar Božo Pankretić. Zbog nje bi, kaže, izbjegli Srbi mogli postati – bezemljaši.

– Predlagali smo da se ti građani izuzmu od primjene zakona te da se za njih odredi prijelazno razdoblje. HSS nije imao razumijevanja. Previše im se žurilo i nisu vodili računa o ljudima koji se ne mogu vratiti na svoju zemlju jer im kuće nisu obnovljene, nemaju struju, vodu... Znamo da zemlja mora biti obrađena, ne na štetu izbjeglih Srba – kaže Stanimirović. HSS, kaže, nije pošteno odigrao.

U ruke Ustavnog suda
SDSS će čekati pravorijek Ustavnog suda, koji će morati procjenjivati ustavnost spomenutih zakona. Ako zahtjev ne podnese SDP, kako je najavio, učinit će to SDSS. U koaliciji također ima nezadovoljstva HSS-ovom tvrdoćom.

Trebali su, misle neki partneri, pristati na treće čitanje. Podsjećaju da je Pankretićeva zemljišna politika Vladu i GSV prošla kroz iglene uši. Problem je, čuje se u koaliciji, što postoji dojam da je HSS-u sve dopušteno.

S druge strane, pak, neslužbeno se može čuti da nije sva krivnja za sukob sa SDSS-on na HSS-u. Dva sporna zakona dio su vezane trgovine HSS-a i HDZ-a. HDZ je kroz HSS-ov resor, naime, gurao Zakon o golfu. Da je HDZ prihvatio prolongiranje glasovanja o golfu, HSS bi, čuje se, omekšao stav o zemljištu.


HDZ i Glavaš u Osijeku zajedno?

Hoće li se sve očitija suradnja HDZ-a i HDSSB-a u Saboru odraziti i na paktiranje u Osijeku prije lokalnih izbora? Neki članovi državne koalicije drže osječko savezništvo Glavaša i HDZ-a izglednim, pogotovo ako suđenje za ratne zločine završi u njegovu korist. Hebrang, pak, tvrdi da o tome nema govora.


Milinović kao Jehovin svjedok

U koaIiciji drže da je Pankretić morao uložiti više truda u usuglašavanje zemljišne politike s partnerima. Uzor je, ističu, ministar zdravstva, kojega su zbog uporne prezentacije reforme ministri prozvali “Jehovin svjedok”. “Kad vam zazvoni na vratima, nije poštar, to stiže Dado s reformom”, šalili su se.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije