Za djecu

Nedostaje nam još barem 1800 mjesta u dječjim vrtićima

vrtic
Pixsell
15.09.2010.
u 16:20

U odnosu na stanje prije 12 godine, županija je bogatija za dvije osnovne škole, u Belcu i S. Toplicama, Glazbenu školu te šest novih sportskih dvorana

Ukupno 22 dječja vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji, što javna, što privatna, a što u sastavu osnovnih škola, mogu primiti oko 1800 djece jasličke i predškolske dobi, a u Zagorju je realna potreba za smještajem još barem toliko djece, istaknuo je županijski pročelnik za obrazovanje, sport i kulturu Ivan Lamot na jučerašnjem, 19. kolegiju krapinsko-zagorskoga župana Siniše Hajdaša Dončića.

Dogradnja ili izgradnja

Naime, donesen je Nacrt prijedloga mreže dječjih vrtića na području županije, koji doduše treba potvrditi i Županijska skupština, a riječ je o dokumentu u kojem su svi vrtići pobrojeni na jednome mjestu. Usto, navedeno je i koji se vrtići planiraju širiti, koliko djece pohađa pojedini vrtić, koja jedinica lokalne samouprave podržava da se gradi vrtić, postoji li privatna inicijativa za otvaranje vrtića...

Od 22 vrtića 17 ih je javnih, a pohađa ih ukupno 1447 djece, tri su privatna, dva u Krapini te jedan u Oroslavju, i njihov je kapacitet 186 djece, dok su dva vrtića u sastavu osnovnih škola, i u njima je 66 djece.

– Problem je moguće riješiti na dva načina, dogradnjom i proširenjem kapaciteta postojećih dječjih vrtića ili gradnjom novih te podupiranjem privatnih poduzetnika da ulažu u gradnju privatnih dječjih vrtića.

Županija može utjecati

– No Županija može samo predlagati te pokušati utjecati na jedinice lokalne samouprave i privatnike, a na njima je hoće li to učiniti ili neće – rekao je pritom Lamot. Propisano je i to da roditelji moraju s udjelom od 50 posto sudjelovati u plaćanju cijene primarnog programa smještaja djece u dječjim vrtićima.

– Bilo je zahtjeva, i roditelja, i općina, i gradova, da se taj postotak promijeni. Dakako, svatko od njih tražio je da se poveća udio onoga drugoga u plaćanju smještaja djece, a kako nije postignut dogovor o tom vrlo važnom pitanju, odlučeno je da se odluka o mjerilima neće mijenjati – zaključio je Lamot.

Na kolegiju župana donesen je i Nacrt prijedloga mreže osnovnih škola, što je zadnji put učinjeno prije 12 godina, a najvažnije su razlike dvije nove škole, u Belcu i Stubičkim Toplicama, koje su osamostaljene, Glazbena škola u Pregradi, u kojoj se uz još tri škole može steći osnovno glazbeno znanje, te gradnja ukupno šest sportskih dvorana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije