LOŠ START

Neke ljekarne naplaćuju lijekove unatoč dopunskom osiguranju

05.06.2002.
u 00:00

* Ministarstvo zdravstva zatvorit će ljekarne koje na taj način oštećuju osiguranike

Osmadesetpostotni tjelesni invalid s novom potvrdom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da je oslobođen plaćanja particapije te s receptom za lijek u kojem je to jasno naznačeno obišao je nekoliko ljekarni, ali lijek besplatno nije dobio. Dobio je, pak, nekoliko objašnjenja - od toga da mu potvrda ne vrijedi za nove participacije na lijekove do toga da ljekarne očekuju ugovore od HZZO-a o dopunskom osiguranju. Čovjek je napokon platio svoj lijek, uza savjet ljekarnika da mu ostaje jedino povrat novca tražiti od osiguranja.

- Sve ljekarne, kao i ostale zdravstvene ustanove koje su u ugovornom odnosu s HZZO-om, morale su od 1. lipnja svoje poslovanje uskladiti s novim Zakonom o zdravstvenom osigurnju. Osiguranik o kojemu govorite sasvim je sigurno oštećen - rekao nam je dr. Srećko Vuletić, pomoćnik direktora HZZO-a za organizacijske poslove.

- I u naš su ured za dopunsko osiguranje stizale slične primjedbe ljudi koji su s policom dopunskog osiguranja proteklih dana u ljekarnama imali sličnih problema pri dobivanju lijekova. Vjerujem da je riječ o nesnalaženju u prvim danima primjene dopunskog osiguranja, ali - napominje dr. Vuletić - zbog oglušivanja na odredbe vezane za dopunsko osiguranje i nepoštovanja prava osiguranika spremni smo i raskinuti ugovor s takvim zdravstvenim ustanovama, odnosno ljekarnama.

Potvrdio nam je to i direktor HZZO-a Zdravko Lončarec, koji je napomenuo i to da će ljekarnu s kojom osiguranje prekine ugovor Ministarstvo zdravstva zatvoriti.

Prema novim podacima, u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja već je ušlo 231.000 ljudi. Udio umirovljenika je nešto viši od 70 posto, što znači da se novi model uključuje i sve više radno aktivnog stanovništva.

Svim novim klijentima koji će na šalteru područnog ureda HZZO-a potpisati policu i ugovor o dopunskom osiguranju dr. Vuletić poručuje da im prava počinju teći 15 dana od potpisivanja police, odnosno ugovora. Oni koji su odlučili ponudu poslati poštom ili formular ubaciti u posebne sandučiće zdravstvenu će iskaznicu dopunskog osiguranja dobiti za najviše tri tjedna, odnosno petnaestak dana od unosa ponude u program.

D. Glavina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije