Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO IH POGLEDAJTE

Neke su bezvrijedne, a neke vrijede bogatstvo: Ovo je 5 najvrjednijih kovanica od dva eura

Kovanice eura i njema?ke marke
Caro / Bastian/CARO
27.04.2024.
u 10:24

Policija je u Španjolskoj otkrila bandu koja je na tržište stavila 500.000 krivotvorenih kovanica. Za razliku od tih bezvrijednih, postoje i vrlo rijetke i vrlo skupe kovanice. Pogledajte novčanike, možda se se u njima skriva bogatstvo

Ovog tjedna novinske agencije su prenijele vijest kako je španjolska Policía Nacional razbila bandu krivotvoritelja za koje se tvrdi da su krivotvorene kovanice od dva eura stavljale u optjecaj diljem Europe. Uz pomoć nadnacionalne policijske organizacije EuropoI, uspjelo je razotkriti krivotvoriteljsku radionicu u glavnom gradu pokrajine Castilla-La Mancha Toledu, koja je, prema tvrdnjama policije, "najvažnije otkriće takve vrste u Europi u posljednjih deset godina", prenio je Deutsche Welle

Banda je na europsko tržište pustila gotovo 500.000 krivotvorenih kovanica "visoke kvalitete". Uhićeno je deset osoba, za koje se navodi da su svi kineski državljani. Španjolska policija je priopćila kako ovaj slučaj istražuje već šest godina. Istraga je, kako navodi dpa, "bila iznimno teška i dugotrajna, ne samo zbog tajnosti unutar organizacije i zbog praktički nemogućeg praćenja krivotvorenog novca što je karakteristično za krivotvorene kovanice". Usput su objavili kako kako prepoznati takve kovanice. Obično se slika novčića jasno ističe od ostatka površine novčića. Sve konture su jasno prepoznatljive, kod krivotvorina, slika novčića često se čini mutnom i mekom. Površina je rupičasta i ima točkice, linije ili udubljenja, neki su od savjeta.

A za razliku od tih bezvrijednih kovanica, postoje i one mnogo skuplje. Stranica Florinus nedavno je napravila pregled najcjenjenijih kovanica od dva eura, među kojima se ističu neki primjerci čija vrijednost doseže i tisuće eura. Na vrhu liste nalazi se kovanica Grace Kelly iz 2007., koja je ušla u optjecaj zbog spomena na slavnu princezu od Monaka koja se udala za princa Rainera III. Florinus je 2021. pisao da je vrijednost kovanice 4749,95 eura, a novčić je toliko dragocjen jer je to bio najrjeđi prigodni kovani novac od 2 eura između 2007. i 2014. godine. Kovanica je izdana u 20 tisuća primjeraka.

VEZANI ČLANCI:

Na drugom mjestu nalazi se još jedna kovanica koja se može pronaći u Monaku. Ovaj novčić, vrijedan gotovo 2000 eura, prikazuje Kneževsku palaču Monaka, a zbog male naklade, od samo 10 tisuća komada, stekla je prestižnu reputaciju među kolekcionarima.  U opticaj je puštena na 800. godišnjicu palače u Monaku

Na trećem mjestu našla se kovanica čija je vrijednost tolika zbog jednog neobičnog razloga - greške u kovanju. Naime, s vrijednošću od 1799,95 eura, na trećem mjestu nalazi se litvanska kovanica, na kojoj je greškom napisano "Dievs sveti Latviju", što u prijevodu znači "Bog blagoslovi Latviju", dakle ne Litvu. Prema narodnoj banci Litve, pustili su u optjecaj oko 10% (500 komada) neispravnih kovanica. Isprva su se novčići mogli kupiti za devet eura, a trenutno cijena kovanice premašuje 1700 eura.

Na četvrtom mjestu Florinusova popisa nalazi kovanica koja je izdana povodom 10. godišnjice braka princa od Monaka Alberta i princeze Charlene. On je, inače, dijete princa Rainiera II i slavne američke glumice Grace Kelly, čiji je lik, spomenuli smo, iskovan na aversu najskuplje kovanice od 2 eura na svijetu. Vrijednost ove kovanice procjenjuje se na 695,95 eura, a na prednjoj strani prikazani su upravo profili monaškog princa Alberta i princeze Charlene

Konačno, peto mjesto, s procijenjenom vrijednošću od 154,95 eura, zauzela je jedna kovanica nastala u Vatikanu, koja je izdana na 75. godišnjicu grada. Prepoznat ćete ju po papinskoj bazilici svetog Petra koja je okružena konturama Vatikana. S lijeve strane kompozicije nalazi se natpis "75 ANNO DELLO SATO" (lat. 75 godina za domovinu).

FOTOGALERIJA Ni Milanović nije odolio: Pogledajte kako je zavirio u jedan Rafale

Kovanice eura i njema?ke marke
1/19
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije