Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispit iz hrvatskog jezika

Nekima je matura bila 'sumnjivo lagana', drugima probleme zadao Ujević: 'Mogli su nam dati na tekst na talijanskom'

Ilustracija za pisanje državne mature
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
24.06.2024.
u 18:18

Nekim je pak maturantima najveći problem bio uopće stići na ispit, požalila se Franka iz zagrebačke Škole primjenjene umjetnosti i dizajna koja je zbog kvara tramvaja i nestanka napona jedva na vrijeme došla do škole, a na kraju je "taksi spasio stvar"

Maturanti diljem zemlje danas su pisali prvi dio obavezne mature iz hrvatskog jezika koja obuhvaća testove čitanja, književnosti i jezika te sažimanja. Matura iz hrvatskog jezika piše se dva dana, ove godine pristupilo joj je gotovo 30.000 maturanata, a kao i 2023., taj se ispit piše na samo jednoj razini.

Portal srednja.hr okupio je iskustva i dojmove maturanata koji su se žalili da su neki tekstovi bili vrlo teški za razumjeti, a nadaju se da u eseju neće vidjeti Tina Ujevića. "Dubravka mi život upropastila... Ujević + Dubravk = trauma... Dubravku su mogli na talijanskom dati lakše se razumije od ovog prastarog hrvatskog..." neki su od komentara na društvenim mrežama nakon ovog ispita.

Maturantica Tina iz Čakovca za maturu se spremana na besplatnim pripremama u školi uz bilješke i skripte. Kaže da su joj najteža pitanja bila ona iz književnosti bez polaznih tekstova, a tekst za sažetak, kaže, bio je jednostavan. Čini joj se da je matura prošle godine bila lakša, a nada se da će u sutrašnjem eseju tema biti Zločin i kazna ili Stranac.

Lara iz Gimnazije Bjelovar, pak, smatra da će ih dočekati Ujević. "Naravno, očekujem ono najgore, a najviše bih htjela da na esej dođe Kiklop ili Preobrazba. Današnji ispit sam po sebi nije bio toliko težak jer smatram da sam se dosta dobro pripremila i da nas je profesorica iz Hrvatskog odlično pripremila. Najteži dio mi je bio zadnji, hrvatski jezik. Neknjiževni tekstovi su bili nešto o zraku u zatvorenim prostorima i oslobađanje virusa iz ledenjaka" otkrila je.

POVEZANI ČLANCI:

Katarina iz splitske Klasične gimnazije kaže da je ispit bio lagan, a mučilo ju je samo ograničenje broja riječi u zadatku sažimanja teksta. "Iskreno, očekujem da će esej biti teži s obzirom da je ovaj dio bio toliko lagan. Nisam se puno pripremala za test, učila sam par dana prije iz skripte" priznala je maturantica.

Nekim je pak maturantima najveći problem bio uopće stići na ispit, požalila se Franka iz zagrebačke Škole primjenjene umjetnosti i dizajna koja je zbog kvara tramvaja i nestanka napona jedva na vrijeme došla do škole, a na kraju je "taksi spasio stvar". Kazala je da su joj neka pitanja bila tako komplicirana da ih je čitala po pet puta, a najviše vremen apotrošila je na sažimanje teksta, čak 50 minuta.

Dora iz Gimnazije Sesvete ispit je opisala kao "sumnjivo lagan", naročito gramatički dio. "Za Hrvatski sam se spremala otprilike aktivnih tjedan dana, sama bez plaćenih priprema. Na eseju sutra očekujem sve osim Kiklopa i Ujevića, samo da to ne bude i dobro je" nada se.

GALERIJA Zagrebački maturanti rasplesali se na Rim Tim Tagi Dim

Ilustracija za pisanje državne mature
1/36

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije