Problemi Josipovićeva stožera u vezi s inauguracijom

Nema kompromisa za Tadićevu ucjenu

miks
VL
Autor
Jasmina Popović
19.01.2010.
u 19:15

Srbijanski predsjednik svoj je dolazak u Zagreb 18. veljače uvjetovao nedolaskom čelnika Kosova Fatmira Sejdiua.

– Ne pada nam na pamet ni na koji način pokušavati sugerirati da Fatmir Sejdiu, predsjednik Kosova, ne dođe na inauguraciju predsjednika Josipovića kako bismo na taj način "dobili" srbijanskog predsjednika Tadića – izjavio je za Večernji list Mirando Mrsić, suradnik novoizabranog predsjednika Ive Josipovića.

>>Josipovića će do prisege čuvati Mesićevi tjelesni čuvari

>>Ured predsjednika Tadića ucjenjuje Hrvatsku i Josipovića

Time je potvrdio da Hrvatska ne namjerava krenuti za primjerom Makedonije, koja je svojedobno molila kosovskog predsjednika da ne dođe na inauguraciju kako bi došao Boris Tadić.

Pozvani su svi

– Pozvani su visoki predstavnici svih država s kojima RH ima diplomatske odnose, pa tako i Kosova. Nismo uvjetovali da to moraju biti predsjednici ili premijeri, ali naravno da mora biti prikladna razina za inauguraciju predsjednika države. Osim Kosova, zasad su pozive službeno prihvatile Austrija, Makedonija i Bugarska. Diplomatskim kanalima i dalje se pregovara da predsjednik Tadić dođe, no dolazak jedne osobe ne može se uvjetovati nedolaskom neke druge – kaže Mrsić.

Josipović je ponovio da "su svi pozvani i dobrodošli te da bi bilo dobro da dođe i predsjednik Srbije". Josipović je u intervjuu beogradskom Blicu pokušao Tadića "namamiti" obećanjem da će mu na inauguraciji ponuditi rješenje za odbacivanje uzajamnih tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije. No Tadić je danas preko istih novina poručio da ostaje pri svom ultimatumu: ili on ili Sejdiu.

– Ružno je što se Tadić s Kosovom obračunava preko RH. Tako odvlači pozornost od stvarnog događaja: inauguracije hrvatskog predsjednika. Ona pada u sjenu pred nagađanjima hoće li doći Tadić i je li Sejdiu spreman odustati. To je nekorektno i doista nalikuje na ucjenu koja u neugodnu situaciju stavlja i Hrvatsku i Kosovo – misli Večernjakov diplomatski izvor.

No s druge strane, ima ih koji ne gube nadu da će Tadić ipak doći jer bi time pokazao dobru volju ne samo prema Hrvatskoj nego i prema međunarodnoj zajednici koja ozbiljno očekuje da Josipović i Tadić otvore novu stranicu u odnosima dviju država. I Milorad Pupovac smatra da bi pritisci međunarodne zajednice na Sejdiua bili kontraproduktivni.

Razgovor o primopredaji

– Treba razgovarati sa svima. Vjerujem da bi se doprinos kosovskog vodstva otvaranju dijaloga između Hrvatske i Srbije dugoročno isplatio i samom Kosovu – kaže Pupovac, koji smatra da bi Tadićev dolazak bio koristan za cijelu regiju.

– Prevlada li više pragmatičan, a manje doktrinarni pristup kod svih koji trenutačno razmjenjuju poruke preko medija, onda vjerujem da početak odnosa između Josipovića i Tadića neće morati biti opterećen lošom 2009. – kaže Pupovac.

Josipović se danas sastao sa Stjepanom Mesićem. Razgovarali su o primopredaji, a Mesić je rekao kako očekuje da će sve proći prema demokratskim tradicijama.

Komentara 335

LI
Libela
21:35 19.01.2010.

Trebalo ga je prozvati, a ne pozvati.

LI
Libela
22:06 19.01.2010.

kursula - nemaš pojma!

LI
Libela
23:04 19.01.2010.

Josipović je loše postupio ponudom trgovine, jer Srbija je izvršila agresiju na nas, a mi nismo na Srbiju. Nema simetrije u tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije