Akcija u Varaždinu

Nema milosti, svi će vratiti dug Gradu Varaždinu, i to s kamatama!

'11.10.2010. Gajeva ulica, Varazdin, Ilustracija, Grad Varazdin krenuo je u naplatu svih svojih dugovanja Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
11.10.2010.
u 14:05

Gradska uprava ekipirala se za postupke prisilne naplate - dosad je taj posao obavljala samo jedna osoba

Građani i tvrtke Gradu Varaždinu duguju oko 22 milijuna kuna, i to bez uračunatih kamata, s kojima bi iznos, da sad plate, bio i dvostruko veći! Dozlogrdilo je to gradskim ocima i kreću u oštru akciju. Sve su pobrojali te je gradonačelnik Ivan Čehok donio zaključak da će "Grad potraživanja od glavnice i kamate za zakupnine poslovnih prostora, najamnine za stanove te komunalnu naknadu i doprinos tražiti u cijelosti".

– Gradska uprava ekipirala se za postupke prisilne naplate. Prije je to radila samo jedna osoba. Sad možemo promptno reagirati, od slanja ovršnih rješenja do naplate putem banke ili poslodavca – kaže Alica Koprek, glavna rizničarka Grada.

Najviše duguju najveći

To se odnosi na komunalne naknade i doprinose, dok se zakupnine i najam stanova rješavaju sudskim putem. U Gradu više ne žele dopustiti zastare nakon tri godine. Dužnike će obavijestiti, a nakon 15 dana kreće se u prisilnu naplatu.

Za komunalni doprinos, koji se plaća kod izgradnje objekata, građani i tvrtke Gradu duguju 5,3 milijuna kuna, a gotovo pola toga iznosa otpada na najveću tvrtku u stanogradnji, pogođenu slabijom prodajom sagrađenih stanova.

Za komunalnu, pak, naknadu, tvrtke duguju 10,1 milijun kuna, od čega polovica opet otpada na najvažniju tekstilnu tvrtku te dva velika drvoprerađivača, od kojih je jedan u stečaju.

I građani duguju puno za komunalnu naknadu – 4,2 milijuna kuna. Nad tvrtkama i građanima zbog komunalnih davanja ove je godine već pokrenuto više od 1100 ovršnih postupaka.

Marijan Bakulić, pročelnik za komunalni sustav, napominje da ovrhe nikome nisu u interesu u stanju nelikvidnosti na tržištu.

Može i nekretninom

– Predlažem da se zaključkom omogući da veći dužnici dug mogu riješiti i nekretninama, nad kojima nema hipoteke. Poslovnim prostorima, zemljištem ili stanovima – kaže Bakulić.

Najosjetljivija je naplata 1,35 milijuna kuna duga za najam gradskih stanova. Dužnika je 429, a dosta je socijalnih slučajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije