Gdje je nestao kamen

Nema više ceste: Iskopali 50.000 tona zemlje i nestali s gradilišta!

'07.04.2012., Poluotok Prevlaka, Konavle - Ogorceni stanovnici konavala kojima je oduzeta zemlja na Prevlaci i koji je pokusavaju vratiti svim legalnim sredstvima. Gradnja puta do prevlake zaustavljen
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
18.04.2012.
u 08:00

Radovi na cesti Vitaljina – Prevlaka trebali su biti gotovi potkraj 2011., no Obšivač je izvukao kamen i napustio gradilište

Krajnji jug Hrvatske, poluotok Prevlaka, odsječen je već više od godinu dana od ostalog dijela zemlje. Do Prevlake se ne može doći cestom s hrvatske strane nego samo preko Crne Gore jer nedostaju dva kilometra ceste od sela Vitaljine do tog poluotoka i više od 50.000 tona zemlje!

Razrovani kilometri

A cesta je nestala kad su Hrvatske ceste (HC) krenule u njezinu rekonstrukciju i za to angažirale metkovsku tvrtku Obšivač, koja je pak napustila gradilište početkom prošlog ljeta i za sobom ostavila razrovana dva kilometra od Vitaljine do Prevlake s ogromnim kraterom na jednom dijelu te dionice koji je nastao iskapanjem najmanje 50.000 tona zemlje.

Mještani Vitaljine kažu da je Obšivač samo jednog dana napustio gradilište, nakon što je iskopano odvozio u Luku Dubrovnik, i za sobom ostavio pustoš. HC je posao rekonstrukcije ta dva kilometra ceste ugovorio s Obšivačem u studenome 2008. godine, a rok za završetak radova bio je prosinac 2011. godine.

Vrijednost tog posla, kažu u HC-u, bila je 10,2 milijuna kuna bez PDV-a, od toga je situirano 4,1 milijun kuna. U HC-u kažu da su bili prisiljeni raskinuti ugovor s Obšivačem u veljači ove godine nakon što su ga više puta upozoravali da grubo krši ugovor o građenju i odrednice koje definiraju savjesnog gospodarstvenika. Na naše pitanje o iskopanom materijalu i gdje je on završio, u HC-u su prvo tvrdili da na tom projektu nema viška materijala iz iskopa pa tako i nema deponija za iskopani materijal. Također su nam rekli da nemaju saznanja je li materijal odvožen u Luku Dubrovnik.

No, na naše inzistiranje da objasne gdje je nestao materijal od iskapanja ogromne rupe na tom gradilištu, u HC-u su ipak priznali da je tvrtka Obšivač trebala privremeno zbrinuti iskopani materijal koji će se poslije koristiti za izvođenje radova, dok je za materijal koji je neiskoristiv bio dužan pronaći deponij i snositi troškove.

Tako su na kraju kazali da je iskopano oko 50.000 tona materijala, da je oko 30.000 tona iskorišteno za nasip, a 20.000 tona iskorišteno je za gradilište ili deponirano.

Zovu USKOK

No mještani Vitaljine kažu da u nasip nije potrošeno 30.000 tona materijala nego najviše 10.000 tona, i to samo zemlje.

– Rupa je nastala iskapanjem kamena, a ne zemlje. Gledali smo kako su bušilicama i minama razbijali kamen i mjesecima odvozili kamionima u Luku Dubrovnik ili sebi na obradu – kaže Mato Trcović iz Vitaljine, koji poziva USKOK da dođe i utvrdi gdje je nestao kamen.

Ključne riječi

Komentara 4

JO
johndoe2
11:05 18.04.2012.

Welcome to Croatia...Small Countryfor a big Crime! Uz omiljenu poštapalicu kriminalaca prevaranata i političara...NEK INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO :)

KR
kreont
13:46 18.04.2012.

Građevinska mafija, kao i one vodovodne cijevi pune opasnog smeća

MO
mojzagi
18:58 18.04.2012.

Ovo vise stvarno nije normalno, sve odmah pozatvarati, pa kakovi su to ljudi, ma kakova Evropa , to se tek sve budi od primitivizma zalosno, zanima me samo tko te poslove vodi i kakav je to zanzibarac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije