Promjene na fakultetima nakon tridesetak godina

Nema više ljetnih rokova, fakulteti će nove studente upisivati samo u rujnu

fakultet
Goran Stanzl/VLM
25.09.2009.
u 17:15

Rezultat postignut na državnoj maturi te ocjene iz prethodnog srednjoškolskog obrazovanja bit će kriterij za upis na željene fakultete.

Ljetni upisni rokovi na fakultetima, nakon 30 godina, odlaze u povijest. Nema više nepodnošljivog stresa za maturante i roditelje, skupljanja dokumenata, preklapanja prijamnih ispita na željenim fakultetima, kalkuliranja gdje je šansa veća, nervoznog iščekivanja hoće li se i za koliko mjesta crta na rang-listi pomaknuti, nema traženja veze i spremanja “plavih kuverti” zlu ne trebalo...

Do svog indeksa budući će studenti dolaziti oko 1. rujna, kada bi se trebao održati jedini upisni krug, a nova akademska godina početi do 10. rujna. Najnoviji je to prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, s kojim su u srijedu upoznati svi rektori Sveučilišta i do kojeg je došlo uvođenjem državne mature kao ulaznice za fakultete.

Prijave od veljače
Rezultat postignut na državnoj maturi te ocjene iz prethodnog srednjoškolskog obrazovanja bit će kriterij za upis na željene fakultete.

Kao što je poznato, svaki maturant do 1. veljače sljedeće godine, paralelno s prijavama za državnu maturu, navest će i do deset željenih studija. Na kojem imaju najviše šansi, kazat će im računalo.

– Baš zato što će svi studenti već u veljači prijaviti što žele studirati i što će do kraja kolovoza većina položiti državnu maturu, nema potrebe za više upisnih rokova, jedan u rujnu dovoljan je. Oni fakulteti koji i dalje imaju prijamne ispite i testove sposobnosti trebaju ih obaviti u travnju i svibnju – kaže Vedran Mornar, dekan FER-a.

Dodao je kako reakcija drugih dekana još nema jer oni nisu niti upoznati s ovim prijedlogom MZOŠ-a. No, nada se da će prihvatiti predloženo jer pojednostavnjuje proceduru, a sličan model u Irskoj i Švedskoj već se pokazao dobar.

I dok pojedini dekani nisu toliko uvjereni u uspjeh novog sustava, jer smatraju da moraju dobiti razdoblje za prilagodbu i rješavanje novih situacija, rektor Riječkog sveučilišta Pero Lučin ističe kako je novi kalendar najbolje rješenje za učenike.

Dobro se organizirati
No svjestan je da će to tražiti jako dobru organizaciju na fakultetima.

– Prijedlog mi se čini razumnim, ali pod uvjetom da se polaganje mature ubrza, da i prvi i drugi krug bude dovršen do kraja srpnja, a ne do kraja kolovoza, kako je to sada predviđeno – smatra Lučin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije