Nemoguće je zamisliti da bi Hrvatska slala svoju vojsku u BiH

28.02.2009.
u 18:05

Nema nikakvog govora da bi se Hrvatska mogla u bilo kojim okolnostima odlučiti za slanje vojske u BiH, budući da naša zemlja u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i takav se stav neće promijeniti, ističu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, uz neslužbenu ocjenu da je tekst “New York Timesa” napisan prilično površno.

U vezi s pokrenutim pregovorima o ustrojstvu Bosne i Hercegovine, Hrvatska, navode u MVPEI-u, “pozdravlja preuzimanje odgovornosti vodećih političkih čimbenika, s nadom da će ti pregovori, uz poštovanje atmosfere demokratskog dijaloga, dovesti do ustroja države koji bi bio prihvatljiv za sva tri konstitutivna naroda i sve političke opcije”.

Hrvatska će, navode u MVPEI-u, poštovati bilo kakav dogovor koji postignu sva tri naroda u BiH i zalaže se za funkcionirajuće institucije u toj državi.

Hrvatska želi takva ustavna rješenja koja će Hrvatima osigurati ravnopravan status s druga dva konstitutivna naroda, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, te ravnopravno sudjelovanje u svim razinama vlasti, navode u MVPEI-u. (S. D.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije