Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANI RADNICI U HRVATSKOJ

Nepalci Hrvatima: Ako žele raditi poslove koje mi radimo, neka ih rade. Nitko ih ne sprječava

Slavonski Brod: Dobro raspoloženi strani radnici u šetnji i razgledavanju grada
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
13.03.2024.
u 08:08

Nekad sam se osjećao sigurno, ali više ne, kaže Nepalac koji živi i radi u Zagrebu

Istraživanje provedeno na 500 ispitanika pokazalo je da gotovo svaki četvrti Hrvat misli da će nam stranci oduzeti poslove. Podjednaki broj strahuje da će povećati razinu kriminala, a svaki treći se boji da će ugroziti naše vrijednosti i socijali sustav, objavljeno je sinoć u RTL Direktu, piše net.hr. 

Među ispitanim građanima, 80 posto lijevih birača smatra da nam stranci ne uzimaju poslove, 55 posto desnih smatra da uzimaju, objašnjava koautor istraživanja s Hrvatskih studija.

VEZANI ČLANCI: 

- Ono što je drugačije i nepoznato, uvijek postoji veliki prostor za razne manipulacije koje određeni političari, pogotovo danas u predizborno vrijeme mogu iskorištavati za svoje određene populističke poruke da skupe određene političke poene za ulazak u Sabor - objasnio je suautor istraživanja Ivan Balabanić s Fakulteta hrvatskih studija.

Nepalci Sam i Bikash žive i rade u Zagrebu. Lijepo im je ovdje, ali kaže da se stvari mijenjaju. Pričaju kako su napadi sve češći, prijetnje učestale, čak i pištoljima. 'Nekad sam se osjećao sigurno, ali više ne', pričaju. 'Puno stvari se događa dostavljačima. Pogotovo u Dubravi po noći', kaže Sam iz Nepala.

'Ako žele raditi poslove koje mi radimo, neka ih rade. Nitko ih ne sprječava. Mislim da mnogi Hrvati žele samo uživati, ležati i da im novac kapa, a to nije moguće. Morate raditi', poručuje pak Bikash iz Nepala.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Slavonski Brod: Dobro raspoloženi strani radnici u šetnji i razgledavanju grada
1/10
Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:38 13.03.2024.

Hrvati žele raditi poslove koje vi radite ali ne za crkavicu za koju vi radite.

ZA
Zagi3891
09:53 13.03.2024.

Žele,ali ne za sitniš,od kojeg nemožeš odhranit ni jedno dijete.S druge strane,Nepalaxlc sa tim sitnišem može u Nepalu uzdržavat šestori djece.Eto vam odgovor.

ZZ
Zo-ZG
08:49 13.03.2024.

Sve migrante koji su kršćani ne doživljavam kako nikakav problem, dobro su došli. Za razliku od toga, sve migrante koji su iz islamskih zemalja vidim i kratkoročno i dugoročno kao opasnost za nacionalnu sigurnost zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije