Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije prvi put

Nesvakidašnja pojava na nebu iznad Dalmacije: Građani uočili svjetleće objekte

Starlink sateliti
Foto: Zdravka Jukić/Čitateljica
1/3
11.11.2023.
u 20:52

Riječ je o Starlink satelitima tvrtke SpaceX koji pružaju usluge globalnog Interneta

Na nebu iznad Splita i okolnih gradova večeras su mnogi uočili nesvakidašnju pojavu. Na noćnom nebu vidjeli su se svjetleći objekti u pravilnoj formaciji. Svjetla zapravo predstavljaju satelite Starlinka, projekta američke tvrtke SpaceX Elona Muska

Ovo, naime, nije prvi put da su građani mogli vidjeti ovaj prizor. Na nebu iznad Hrvatske zabilježen je već nekoliko puta, a Astronomski savez pojasnio je u kolovozu prošle godine o čemu je točno riječ. 

"Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi Starlink sateliti tvrtke SpaceX gospodina Elona Muska koji pružaju usluge globalnog Interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu", objavio je Astronomski savez lani na Facebooku. 

VIDEO Polarna svjetlost snimljena sa Sljemena

Ključne riječi

Komentara 3

CO
cortomaltese975
20:08 12.11.2023.

Onda očito nisu vidjeli "svjetleće objekte" nego točnije ljudski napravljene satelite.

Avatar Ričard
Ričard
16:02 12.11.2023.

Marko Livajaaaaaaaaa!

Avatar gusjenica
gusjenica
13:25 12.11.2023.

Najvjerojatnije sateliti, zemaljski naravno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije