DOKAZ VAŽNOSTI ČIŠĆENJA PARCELE

Nevjerojatan prizor kod Žrnovnice: Požar zaobišao samo jednu parcelu, vlasnik objasnio zašto

Na Markovači kod Žrnovnice sve izgorjelo osim okolice ove kućice
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/26
27.08.2024.
u 23:50

Usred velikih požara samo jedan očišćeni teren može biti dovoljan da zaustavi širenje vatrene fronte i pomoći vatrogasnim snagama u teškoj borbi

Nestvaran prizor usred požara na području Žrnovnice dokaz je koliko je za obranu od vatrene stihije važno održavanje terena i okućnica, a istu scenu ovdje smo vidjeli i 2017. godine kada se jedan od najvećih požara u mirnodopsko doba iz mjesta Tugare, nošen jakom burom, proširio preko brda Perun i ušao u grad Split. I baš zbog nemilog događaja iz 2017. godine kada je vatra poharala površinu veličine čak 4500 hektara na fronti dugoj deset kilometara, teren na kojem sada rastu borovi stari pet-šest godina, idealna je podloga za nove požare. To jako dobro zna Niko Barbarić, vlasnik jedine parcele koju sinoć u požaru na brdu Markovača, na potezu između Žrnovnice i Srinjina nije poharala vatra.

"Parcela Chuck Norrisa i dalje se ne da. Barbarići – Požar 2:0! Zahvaljujući našim vatrogascima iz DVD-a Žrnovnica, cili zaseok Barbarići sinoć je vrhunski obranjen od ovog požara. Njima i svim ostalim vatrogascima koji su bili na terenu veliko hvala." Napisao je to mladi IT-ovac iz Žrnovnice na svom Facebooku i objavio fotografiju svoje obranjene parcele koja strši na žrnovničkom zgarištu. Scena je momentalno evocirala uspomene iz 2017. godine, kada je Nikin danas pokojni otac Nikša bio glavni junak priče. Nikša je tada ispričao da je kućicu, pčele i maslinik spasio na vrlo jednostavan način: na vrijeme je obavio košnju i tako sačuvao imovinu usred buktinje. Njegov sin Niko sedam godina kasnije napravio je istu stvar.

– Neke velike tajne tu nema. Svoje zemljište stalno uređujem, kosim i čistim od otkosa i granja. Tu je maslinik od nekih 30 maslina, ograda od ružmarina i lavande te stacionar za pčele koji sada nije u funkciji, ali sva oprema i dalje je u kamp-kućici. Kako je oko same parcele bila trava i nisko raslinje, kada je požar došao do mog maslinika koji je u potpunosti pokošen, jednostavno nije imalo što gorjeti. Od pomoći je i činjenica što uvijek pokosim metar do dva i oko same parcele, kako bi napravio nekakav perimetar baš zbog ovakvih situacija. Činjenica da je maslinik opet preživio splet je sretnih okolnosti i učestalog truda mene i moje supruge – u razgovoru nam je kazao Barbarić koji sa svojom obitelji može biti primjer odgovornog ponašanja. Usred velikih požara samo jedan očišćeni teren može biti dovoljan da zaustavi širenje vatrene fronte i pomoći vatrogasnim snagama u teškoj borbi. To najbolje pokazuju i ove fotografije. 

 

GALERIJA Strašni prizori buktinje kod Splita: Vatrogasci se bore s požarom, vatra se približila kućama
Na Markovači kod Žrnovnice sve izgorjelo osim okolice ove kućice
1/40

Komentara 11

IV
Ico_voljevica
05:34 28.08.2024.

To pišem cijelo ljeto,de se zemlja održava i dela nema kaj goreti.a vi opet opletite po mene

AN
AnimaTor
09:27 28.08.2024.

Slavonija ne gori , Moslavina ne gori , Istra ne gori , Primorije ne gori....ali turistićka/neradnićka Dalmacija ne gori.Postaviti pitanju ministru poloprivrede i šumarstva. Što rade Šumarije u Dalmaciji.Ima ih 17 sedamnaest.Čemu služe ? Ako su sve prosike/prosjeke zapuštene ,putovi obrasli u drač ???? Dalmacija gori zbog nerada kako Šumarija tako i građana/vlasnika zapuštene zemlje. Koliki su troškovi gašenja tog zapuštenog zemljišta u Dalmaciji koji plaćaju svi građani republike Hrvatske ????

Avatar pendreck
pendreck
07:25 28.08.2024.

Makija i zapuštena zemlja... naravno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije