Sisak i Kutina

Nevolja nas tjera na bolju suradnju

'21.12.2011., Sisak - Sisacki gradonacelnik Dinko Pintaric.(ARHIVA) Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/3
23.12.2011.
u 09:09

Dinko Pintarić prihvatio je prijedlog kutinskog gradonačelnika da se radi na strategiji razvoja gospodarstva regije

Od samog osnutka Sisačko-moslavačke županije postoji određeni animozitet između sisačkog i kutinskog područja, iako to nikada nisu poticali sami čelnici tih gradova. No, najnovija zbivanja u gospodarstvu stvorila su priliku da se Sisak i Kutina dodatno zbliže, jer imaju jednake probleme. Ti problemi su u Sisku ovih dana eskalirali, pa je kutinski gradonačelnik Davor Žmegač (HSLS) Siščanima i sisačkom gradonačelniku Dinku Pintariću uputio pismo potpore.

– Vezano uz zatvaranje tvrtke CMC Sisak i otpuštanje znatnog broja radnika iskazujem Vama i građanima Vašeg Grada osobnu, ali i podršku građana Kutine, u ovom teškom gospodarskom i socijalnom trenutku za Sisak. Sisak je industrijski Grad, kao i Kutina, jedni od nažalost rijetkih preostalih u Republici Hrvatskoj, i tim više građani Kutine suosjećaju sa Siščanima. Naime, neovisno o dubini dosadašnje suradnje, prijatelji se poznaju i pomažu u teškim trenucima – napisao je u pismu kutinski gradonačelnik.

Žmegač je Sisku ponudio suradnju u svim mogućim pitanjima i zajedničkim projektima koji bi osmišljenom strategijom potaknuli razvoj programa i drugih projekata koji bi osnažili industrijski položaj ove regije.

– Strategije za očuvanje industrije u našoj regiji nema i zato sam predložio da se, uz Sisak i Kutinu, u buduću suradnju uključe i drugi gradovi i općine na području Sisačko-moslavačke županije. Takve zajedničke vizije do sada nije bilo, rekao je Davor Žmegač.

Odgovor sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića nije trebalo dugo čekati.

– Zahvaljujem se na podršci Kutinjanima i njihovu gradonačelniku u ovo teško vrijeme za Sisak. Prihvaćam njegovu inicijativu za suradnjom pa ćemo sjesti za stol te dogovoriti buduću suradnju na određenim projektima. Znam da oni imaju slične probleme kao i mi zbog industrije koja je pogođena krizom. Pozvat ćemo i gradonačelnike većih gradova naše županije kako bismo vidjeli njihove stavove i prijedloge za sva gospodarska pitanja regije – kazao je jučer sisački gradonačelnik.

I Kutina i Sisak na svojim su proračunima značajno osjetili posljedice recesije. Odlaskom CMC-a proračun Siska mogao bi biti gotovo pa prepolovljen u odnosu na "zlatno doba" od prije samo nekoliko godina. I Kutina je ovaj tjedan prihvatila proračun od 96 milijuna kuna, što je 30-ak milijuna manje od najbolje 2009. godine kada se planiralo nešto manje od 130 milijuna kuna. Slabost je njihova u oslanjanju na gigante, pa će u Sisku, samo odlaskom CMC-a, nezaposlenost skočiti za čak 20 posto, a strepi se i za Rafineriju, dok je velik broj Kutinjana zaposlen u Petrokemiji i SELK-u. Dobra je vijest što je Petrokemija u 11 mjeseci ove godine zabilježila dobit od 129 milijuna kuna, dok je zadnje dvije godine bila u gubitku, no loše može biti najavljeno poskupljenje plina i struje u idućoj godini.

Ključne riječi

Komentara 5

VR
VRBINA
15:30 23.12.2011.

Iz medija je opće poznato da Davor Žmegač nije samo gradonačelnik Kutine nego i institucija uspješnog političara u nesklonom provincijskom okružju, stranka kojoj pripada uopće nije bitna, nije ga ona uzdigla nego njegova djela. Pa se s čuđenjem pitam, zaštoto sramoti sebe u javnosti pišući nepotrebno pismo otpisanom gradonačelniku Pintariću poznatom po nedjelima.

PR
pravda90
02:50 24.12.2011.

Žmegač je lokalni luzer i sada pokušava biti \"šef županijskih luzera\"

VR
VRBINA
10:00 24.12.2011.

HSLS je luzer. Luzer je Pintarić. Žmegač je svojim sposobnostima od Kutine napravio grad prepoznatljivim u Hrvatskoj, poželjan za rad i život. Pintarić i njegov HDZ bez kojeg nikada ne bio gradonačelnik je lakrdija u tužnom i pretužnom Sisku nekoćć industrijskoj i kulturnoj perjanici Hrvatske i šire. U Sisku je previše luzera na položajima od gradonačelnika, županice i nekih otužnih likova u Saboru, to je njegov problem na kojeg više ne žmire ni mediji, evo se sinoć na HTV-u u razgovoru s premijem Milanovićem konstatira da je Sisak uz Vukovar najjadniji grada. Ja bih samo dodao: Vukovar su uništile velikosrpske horde, a Sisak glasne ali nekompetntne loše Rvatine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije