promjena vremena

Nevrijeme poharalo Istru, za nedjelju izdan i crveni alarm za dio Hrvatske

nevrijeme
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
25.08.2018.
u 23:32

Automatske meteorološke postaje u Umagu zabilježile su do 44 mm kiše, a istu količinu izmjerila je i postaja u Dajli.

Najavljena promjena vremena stigla je već u prijepodnevnim satima kada su u nekim dijelovima Istre zabilježene snažne predfrontalne nestabilnosti, a najžešće je bilo u unutrašnjosti gdje je zabilježena velika grmljavinska aktivnost, lokalno uz vrlo obilne oborine, piše Istramet

Glavnina sustava pogodila je Umaštinu gdje je pala obilna kiša. Automatske meteorološke postaje u Umagu zabilježile su do 44 mm kiše, a istu količinu izmjerila je i postaja u Dajli. Na aerodrom Portorož palo je još i više kiše, čak 52 mm.

 I u ostatku zemlje očekuje nas osjetan pad temperature zraka i mora te bura, mjestimice i olujna. U subotu navečer obilna kiša i grmljavinsko nevrijeme obuhvatilo je i druge dijelove Hrvatske. 

– Ono što možemo očekivati u drugom dijelu dana je nastavak tog naoblačenja od sjeverozapada, odnosno zapada zemlje prema istoku, pa i jugu, tako da se glavnina oborine, odnosno kiše, pljuskova, grmljavine mjestimice, naravno, uz povećanu vjerojatnost i za kakvo nevrijeme, očekuje večeras i u noći na nedjelju te u prvom dijelu nedjelje. Pritom kiša ponegdje može biti obilnija, a moram ponovno reći, može biti i lokalnog nevremena", kaže dipl. ing. Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, javlja HRT.

Zbog najavljenog nevrijemena, preporuku nautičarima i pomorcima izdalo je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

- Samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba. Stoga pozivamo sve da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna, siguraju vezove svojih plovila u lukama, igurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova, imaju na plovilima svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka te provjere ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu, stoji u priopćenju

Prognoza za nedjelju

Umjereno i pretežno oblačno s kišom i grmljavinskim pljuskovima. Oborina će mjestimice biti obilna, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme, izglednije u noći i ujutro, osobito na Jadranu. Prema večeri očekuje se prestanak kiše i djelomično razvedravanje, uglavnom na zapadu.

 

U unutrašnjosti će puhati umjeren i na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji sjeverozapadni. Na sjevernom Jadranu jaka bura, podno Velebita i olujna, a u Dalmaciji umjereno i jako jugo koje će postupno okretati na buru. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna na kopnu uglavnom između 15 i 20, na istoku malo viša i od 22 do 27 °C na obali i otocima.

Komentara 38

Avatar babas
babas
14:21 25.08.2018.

Od ljetnog pljuska prave dramu! Grmljavina je uobičajena stvar koja ide sa ljetnim pljuskom. Bio u Umagu prije pola sata,sunčano uz malo naoblake,ugodno vrijeme,nitko ne nosi duge rukave,a neki se i kupaju.

IL
ilijan
13:36 25.08.2018.

Šta pokušavate uraditi paniku, normalno je da pada kiša i da je malo osviježilo

DU
Deleted user
14:18 25.08.2018.

krajem kolovoza pada kiša, panika je to ljudi moji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije