Bez posla

Nezaposlenima su javni radovi zanimljiviji od obrazovanja

pozderac
kristina štedul fabac/pixsell
13.09.2010.
u 14:34

Na kraju kolovoza u Karlovačkoj je županiji bilo 11.100 nezaposlenih - 46 osoba, odnosno 0,4 posto manje nego na kraju srpnja.

Iako broj nezaposlenih, po podacima karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje, od travnja pada, pa je na kraju kolovoza u županiji bilo 11.100 osoba bez posla, 46 manje nego u srpnju, zabrinjava podatak da se, osim starijih, sve teže zapošljavaju mladi bez radnog iskustva. Takva je svaka deseta zaposlena osoba.

– Zato smo u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, osim sufinanciranja usavršavanja zaposlenih i nezaposlenih, osmislili radionice za mlade o tome kako tražiti prvi posao i kako svoje vještine predstaviti poslodavcu te kako ponude poslodavaca tražiti preko interneta – kazala je Ana Pozderac, pročelnica karlovačke područne službe Zavoda za zapošljavanje.

U utorak, od 8 do 14 sati, zaposleni i oni koji traže posao mogu doći u Zavod i tražiti pomoć savjetnika. Od 11.100 nezaposlenih osoba, njih 38 posto nema završenu osnovnu školu ili je to jedino obrazovanje koje imaju, pa Zavod čitavu godinu nudi obrazovne programe.

 – Ove je godine školovano 145 osoba - za zidare, tesare, zaštitare, njegovateljice, operatere na CNC strojevima, a po lanjskom iskustvu, kada je obrazovano 110 osoba, većina će se s novim znanjima zaposliti. Stalno usavršavanje najjači je adut u pronalasku posla, iako su nezaposlenima od obrazovnih programa zanimljiviji javni radovi; posao je siguran, a radnici pola godine imaju plaću i staž – kazala je A. Pozderac. Tako je ove godine u županiji zaposleno 189 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije