SMRT RODILJE

Ni svaka druga trudnica ne obavi dovoljan broj pregleda

25.01.2002.
u 00:00

PREMA ANKETI PROVEDENOJ 2000. GODINE: * Nalaz zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva, prema kojem nije bilo liječničke pogreške, ispitat će i neovisni stručnjaci

Zbog komplikacija u trudnoći, za porođaja ili nakon njega u hrvatskim su rodilištima u 2000. godini umrle tri žene. Godinu dana prije umrlo je pet žena. Dakle, rodiljna je smrtnost doista sporadična. Nažalost, u tu će statistiku za ovu godinu ući 34-godišnja Dragica Ivankić, koja je prije četiri dana, deset sati nakon porođaja, umrla u Bolnici "Sveti Duh". Nakon nekoliko sati ispitivanja i analiziranja svih medicinskih okolnosti, podataka obdukcije i patološko-anatomskog tkiva, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva zaključuje da je, nakon rođenja mrtva djeteta, žena umrla zbog preranog ljuštenja posteljice koju prati teški poremećaj zgrušavanja krvi, zbog čega nastaje krvarenja iz svih organa. Riječ je o teškim komplikacijama prilikom porođaja i liječnici, zaključeno je, nisu odogovorni.

Liječnici: Rodilji nije bilo spasa

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva ispitat će i neovisan tim stručnjaka, najavio je pomoćnik ministra zdravstva Ante Barbir. Iako se, kaže, u nalazu inspekcije ne vidi pogreška liječnika, to ne možemo isključiti dok neovisni stručnjaci ne provjere nalaz i ne daju svoje stručno mišljenje.

No, prema nekim informacijama, gospođa je nekoliko dana prije poroda ipak bila na ultrazvučnom pregledu kod, navodno, privatnoga ginekologa, koji nije prepoznao da je dijete teško malformrano. Da je uočio malformaciju, život žene bi vjerojatno bio spašen. U Bolnicu je došla kada je porod već praktički bio počeo.

- Nije isključeno da će neki stručnjaci doći i iz drugih gradova Hrvatske. A da bi se izbjegao utjecaj na njihov rad, okolnosti tragičnog događaja i sva dokumentacija analizirat će se u Ministarstvu zdravstva.

- Žena je dobila 18 litara krvi, uz nju je 12 sati bilo šest ginekologa i anesteziologa. Poduzete su i druge terapijske mogućnosti. Nažalost, u ovakvim teškim slučajevima ne postoji uspješna medicinska terapija - rekao nam je prof. dr. Asim Kurjak, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo u Bolnici "Sveti Duh".

Mrtvorođeno dijete gospođe Ivankić imalo je tešku malformaciju i ne bi moglo preživjeti. Dijete nije imalo mozga što se, naravno, može ustanoviti za trudnoće ultrazvučnim pregledom. Ta žena, međutim, u devet mjeseci trudnoće nijednom nije bila ni na ginekološkom ni na ultrazvučnom pregledu. A to otvara pitanje kontrole i praćenja trudnoće.

U prosjeku tri i pol ultrazvuka

- Analizom ankete 34.254 trudnice u 2000. godini došlo se do podatka da su one tijekom trudnoće bile u prosjeku na 7,4 ginekološka pregleda. Međutim, unutar te skupine žena gotovo dva posto nije ih bilo ni na jednom, 3,7 posto na samo jednom do dva pregleda, što je isto kao ni jedan pregled. Samo 40,8 posto obavilo je devet ili više pregleda, što izravno omogućuje vrlo nizak perinatalni mortalitet djece, manje od šest na 1000 novorođene djece - rekao nam je ginekolog prof. dr. Ante Dražančić.

Za rano otkrivanje bolesti nerođena djeteta isto su tako važni redoviti pregledi ultrazvukom. Prof. Dražančić kaže da trudnice obave u prosjeku 3,5 ultrazvučnih pregleda, ali ih je četiri posto bez ijednog pregleda ultrazvukom. Oko 16 posto obavi dva ultrazvučna pregleda, 30,4 posto tri, a ukupni prosjek podižu 49,8 posto trudnica koje imaju četiri i više ultrazvučnih pregleda - kaže prof. Dražančič.

Svaka zdrava trudnica morala bi - zaključuje - uz devet ginekoloških, obaviti i tri ultrazvučna pregleda. A svaka sumnja da je riječ o rizičnoj trudnoći povećava i broj odlazaka k liječniku.

Diana Glavina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije