Ni u Jadranu nema osvježenja

Srušen nestvaran rekord: Izmjerena najviša ikada zabilježena temperatura mora u Hrvatskoj, pogledajte gdje

Dubrovnik: Spas od vrućine turisti potražili na plaži Banje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/25
16.07.2024.
u 13:47

Temperature od 40 do 41°C zabilježene su u Zadvarju, Marini, Splitu - prirodoslovnoj školi, Vidu, Dubravi kod Šibenika, a najtoplije je bilo u Milošićima u Vrgoračkom polju s 41,3°C.

Ekstremne vrućine pogodile su cijelu Hrvatsku, obarajući temperaturne rekorde u mnogim dijelovima zemlje. Prošlog mjeseca, srednja Dalmacija, uključujući Split, zabilježila je najviše lipanjske temperature u povijesti službenih meteoroloških mjerenja. Dan prije ljetnog solsticija, službena postaja DHMZ-a Split Marjan oborila je lipanjski temperaturni rekord. Do tada je najviša temperatura u lipnju bila 38,1°C, izmjerena 14. lipnja 2003. Nova rekordna temperatura iznosila je 38,5°C, što je tek decimalu niže od apsolutnog rekorda postavljenog u srpnju 1950. kada je izmjereno 38,6°C. Današnji dan nije tako ekstremno vruć kao 20. lipnja, ali nakon tri tjedna vratio je temperature od 40°C u dijelove srednje Dalmacije.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, temperature od 40 do 41°C zabilježene su u Zadvarju, Marini, Splitu - prirodoslovnoj školi, Vidu, Dubravi kod Šibenika, a najtoplije je bilo u Milošićima u Vrgoračkom polju s 41,3°C. Službeni podaci DHMZ-a pokazuju da je splitski aerodrom danas dosegao 39,1°C, dok je Split Marjan mjerio do 36,4°C, što je daleko od apsolutnog rekorda od 38,6°C.

Rekordi tu nisu stali. U Dubrovniku je u ponedjeljak u 17 sati izmjerena temperatura mora od 29,7°C, što je najviša ikada zabilježena u službenoj povijesti mjerenja u Hrvatskoj, ako se izuzmu plitke i zatvorene površine poput Malog jezera na Mljetu. Prati ga i Split koji prema službenoj mjernoj postaji na Zenti, u ranim popodnevnim satima, izmjerena temperatura mora od 29,4°C, što je najviša temperatura mora ikada zabilježena u Splitu od početka službenih mjerenja. Time je dosadašnji rekord od 28,9°C, izmjeren 10. kolovoza 2017., nadmašen za pola stupnja, piše DalmacijaDanas. 

Foto: DHMZ

Velike vrućine pratit će nas do vikenda. Očekuje se da će od utorka do četvrtka biti još toplije, a vrhunac toplinskog vala mogao bi se dogoditi u četvrtak kada će više lokacija u Dalmaciji doseći 40°C ili više. Tijekom vikenda temperature će biti za 4-5 stupnjeva niže, ali i dalje vrlo visoke.

>>> FOTO Voda iz fontane, ručnik na glavi, beton i hlad... Pogledajte kako turisti u Dubrovniku pronalaze spas od vrućine

Dubrovnik: Spas od vrućine turisti potražili na plaži Banje
1/21

Komentara 1

Avatar CUBE
CUBE
14:53 16.07.2024.

Najviša izmjerena temperatura mora izmjerena jučer u Neumu - 32,5 C. Bosanci ugradili grijalice u moru za "nek se nađe" pa zaboravili iskopčat 🤓

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije