Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.03.2022. u 13:09

S balkanskim obrascima ponašanja na tržištu rada nećemo mi ni Ukrajince, koji su poželjni useljenici za EU, dugo zadržati

Kako pristiže sve veći broj ukrajinskih izbjeglica, kojih je u Hrvatsku do nedjelje stiglo 8300, otvara se prije svih pitanje kakvo će ih tržište rada dočekati. Nadajmo se da poslodavcima neće pasti na pamet izrabljivati ih jer su upravo zbog toga iz ove zemlje odlazili hrvatski građani nezadovoljni stanjem u društvu i državi koja je žmirila na kršenje propisa u privatnom sektoru. Notorno je da je iz javnog sektora trbuhom za kruhom otišao samo mali dio zaposlenih. Ukrajinci su poželjni useljenici u EU i nije slučajno da ih prihvaćaju sve zemlje.

U javnosti se postavlja suvišno pitanje integracije Ukrajinaca u hrvatsko društvo jer oni koji se integracijom bave dobro znaju da kod prihvata Ukrajinaca neće biti problema s integracijom jer dolaze iz istog kulturno-civilizacijskog kruga, hrvatski jezik im neće biti nepremostiv jaz jer sa Slavenima imamo olakšano jezično razumijevanje. Stoga nije za očekivati probleme u integraciji Ukrajinaca ako ih i dođe 20.000 tisuća, koliko ih se očekuje.

No, mogući problemi leže drugdje. Nije slučajno uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Krešimir Sever poručio da sindikati podržavaju zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica, ali i upozorio da treba voditi računa da neki ne bi zloupotrijebili njihovu situaciju i ponudili im potplaćene poslove.

Među pristiglim izbjeglicama zasad je 12% muškaraca, 40% djece i 48% žena. Nedopustivo bi bilo iskorištavati i s moralne i s ekonomske strane većinski izbjegle žene s djecom. Nadajmo se da nitko ne vidi priliku s dolaskom Ukrajinaca za spuštanje plaća, od kojih se ionako teško živi u Hrvatskoj, jer bi to bilo pogubno i za domicilno stanovništvo koje bi i dalje odlazilo preko granice, a i za Ukrajince koji bi se ubrzo pokupili u zapadne zemlje gdje će ih bolje tretirati.

Uoči svake turističke sezone poslodavci kukaju kako im fali radnika, no kada je prije pandemije Marko Lucić s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje proveo istraživanje o uvjetima rada sezonaca, ispostavilo se da većina sezonaca ima plaću do 4500 kn, da ih trećina nije imala ni jedan slobodan dan u tjednu, a više od trećine ih je radilo više od osam sati dnevno i onda se čudimo zašto je prazna Slavonija. S balkanskim obrascima ponašanja nećemo mi ni Ukrajince dugo zadržati.

Video: Posljednji europski diplomat napustio Mariupolj: 'Ono što sam vidio, nadam se da više nitko neće vidjeti'

Ključne riječi

Komentara 1

CM
Crni_moj
16:09 22.03.2022.

Cijela Europa trlja ruke, jeftina i obrazovana radna snaga, tužno i žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije