Jaja su nepotrebno "demonizirana" namirnica. Problem nije u njima, nego u ostalim namirnicama koje za blagdana konzumiramo u većim količinama, tvrdi mag. Nenad Bratković, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije, nutricionističko savjetovalište NutriKlinika, NutriConsult d.o.o.o. konzalting
Kolika je preporučena količina jaja koju trebamo konzumirati?
Ne postoji službeni konsenzus, no čini se da kod zdravih ljudi konzumacija do 10 jaja tjedno ne izaziva neželjene učinke. Za Uskrs prehrambena konzumacija jaja tijekom ta dva do tri dana bit će nekoliko puta ili čak nekoliko desetaka puta veća od preporučenih količina. No govorimo o samo tih nekoliko dana. Možda je veći problem što uz serviranje jaja dolaze raznorazni gotovi dresinzi koji mogu biti bogati transmasnim kiselinama, najgorom vrstom masti koja izrazito ugrožava zdravlje srca.
Majoneza lošije kvalitete može biti kritičan nutritivan faktor. Vrlo je visoke energetske vrijednosti u kojoj dominira masna komponenta.
Na koji način jaja pridonose našem zdravlju, a na koji način mu štete?
Žumanjak jajeta, iako sadrži često osporavajući kolesterol, bogat je izvor antioksidativnih tvari. Lutein iz jaja kritičan je antioksidans za očuvanje zdravlja osjeta vida. Bogat je vitaminom kolinom koji je esencijalan za razvoj živčanog sustava, naročito važan u prehrani trudnica.
U nutricionizmu neizostavan je termin „protein", na hrvatskom – „bjelančevina", a upravo taj termin na hrvatskom potječe od bjelanjka. On se smatra proteinom vrlo visoke, optimalne nutritivne vrijednosti. S druge strane, bjelanjak je izrazito alergogen, pogotovo u prehrani djece, no to ne znači da je nepoželjan u prehrani, i to za sveopću populaciju. Žumanjak jednog srednjeg jajeta sadrži oko 190 mg kolesterola, dok žumanjak većeg jajeta prelazi preporuku o dnevno preporučenom unosu od 300 mg dnevno.
Koji je najzdraviji način pripreme jaja?
Kod pripreme jaja uvijek su prisutne opasnosti mikrobiološke nesigurnosti, ponajprije zbog salmonele. Mikrobiološki i zdravstveno za konzumaciju su najsigurnija jaja kuhana u kratkom periodu (mekano kuhana). Ključno je da se radi inaktivacije salmonele jaja kuhaju najviše do 10 minuta na 60-65 C ili do minute na 70 C.
Koliko dana nakon bojenja smijemo jesti pisanice?
Preporuka bi bila da se jaja boje u pisanice zdravstveno i toksikološki sigurnim, jestivim bojama. Pisanice ne valja ostavljati na sobnoj temperaturi ili na toplome, već u hladnjaku. Trebalo bi ih pojesti unutar 3 do 4 dana (pravilno skladištena u hladnjaku), dok se pet do tjedan dana ipak čini preriskantnim. Primijetimo li neobičan miris, ne treba ih konzumirati. No, često ni miris ne otkriva nikakve promjene u mikrobiološkom pogledu i nesigurnosti za zdravlje.
>>Tako su naše bake radile: Bojenje jaja u najlonskoj čarapi
>>Ispisivanje voskom i bojenje prirodnim bojama
o cemu tu komentirati kad se ne radi ni o c......a ni o k.........a.