PUNE KANISTRE

Nijemci gomilaju rezerve goriva nakon rasta cijena, stručnjaci upozoravaju na opasnost

ADAC: Diesel price at German filling stations at record high
Foto: Harald Tittel/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
09.11.2021.
u 12:28

Prometni klub ADAC upozorava kako "skladištenje goriva kod kuće može biti opasno po život jer zapaljive pare mogu lako pobjeći iz rezervnih spremnika”

Gorivo je u Njemačkoj doseglo vrlo visoke cijene, a u strahu da će i dalje rasti, građani počinju gomilati rezerve. Stručnjaci pak pozivaju na oprez te ističu kako to može biti vrlo opasno. 

U malim garažama u prikladnim kanisterima može se pohraniti do 200 litara dizela i do 20 litara benzina. Vrlo je važno da se gorivo ne skladišti u običnim plastičnim posudama već samo u posudama koje su za to odobrene. Usto, odobrene kanistre treba mijenjati svake pete godine, navodi Fenix magazin

Prometni klub ADAC upozorava kako "skladištenje goriva kod kuće može biti opasno po život jer zapaljive pare mogu lako pobjeći iz rezervnih spremnika”. Također dodaju kako se u automobilu ne smije nositi više od deset litara goriva izvan spremnika, čak i onda ako je dopušteno znatno više. Nesreća, manevar kočenja ili čak rezervoar koji propušta mogao bi dovesti do katastrofe, upozoravaju. 

Također, preporučuju da se kanistar s gorivom drži dalje od putnika u automobilu, odnosno da se kanister spremi u prtljažnik. Svakom vozaču treba biti jasno da se gorivo ne skladišti u bocama od vode ili drugim potpuno neprikladnim posudama, poručuju iz ADAC-a.

VIDEO Svako treće bolovanje je neopravdano. HUP: Lažna bolovanja stoje nas više od milijardu kn godišnje

Ključne riječi

Komentara 11

HO
homophob
14:22 09.11.2021.

Ja sam vjerovao da su Nijemci pametni ljudi ali ova "vjest" me zbunila: Zasto slagati rezerve NAKON poskupljenja?

SA
sargu123
12:51 09.11.2021.

U tank mog auta stane 75 litara, za koji dan napunit ću ga do vrha pa kibi dabi.

NN
novo nenormalni
12:42 09.11.2021.

nije dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije