dan pobjede

Nikad skromnija parada u Moskvi, Putin nikad usamljeniji

Russia celebrates Victory Day
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
1/5
10.05.2023.
u 00:09

Ruski predsjednik za Dan pobjede optužio Zapad da vodi rat protiv Rusije, ukrajinski lider poručio saveznicima da se ne očekuju previše od kontraudara. Ni ove godine nije bilo preleta vojnih zrakoplova, ali prvi put Crvenim trgom nisu tutnjali tenkovi

Proslava Dana pobjede nad fašizmom, jučer na moskovskom Crvenom trgu, bila je po mnogočemu različita od dosadašnjih. Bila je to proslava u kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin bio najusamljeniji do sada, ne mogavši čestitati čak ni saveznicima iz Drugog svjetskog rata, štoviše ostao mu je tek mali popis onih koji bi takvu čestitku prihvatili.

Uputio ju je liderima Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana te dvije nepriznate države, Abhazije i Južne Osetije. Pa čak ni svi ti lideri nisu sudjelovali na proslavi. Nije, recimo, bilo Ilhama Alijeva, predsjednika Azerbajdžana. Ovaj put na tribini ispred Kremlja isticali su se izaslanici afričkih država.

Sjaj nestao u blatu

Kao i lani, ni ove godine nije bilo preleta vojnih zrakoplova, ali, prvi put od 2007., Crvenim trgom nisu tutnjali tenkovi. S izuzetkom slavljenog T-34, prevladavajućeg tenka završnice Drugog svjetskog rata. Po jedna baterija raketa Iskander-M i protuzračnih sustava S-400, jedan vod međukontinentalnog raketnog sustava Jars, prije njih kolona oklopljenih vozila Ural, Ahmat i Tigr-M. I oko 8000 pripadnika vojnih snaga i vojnih pitomaca.

– Presudnih bitaka za sudbinu naše domovine uvijek je bilo, one su domoljubne, svenarodne i svete. Protiv naše domovine opet je pokrenut pravi rat – rekao je Putin u svojem do sada najosamljenijem govoru nazivajući ruske trupe koje se bore u Ukrajini herojima u borbi za budućnost zemlje protiv Zapada koji je, kazao je, zaboravio kakvu je odlučujuću ulogu imao Sovjetski Savez u pobjedi nad nacističkom Njemačkom. Ipak, Putin je pozdravio i vojske Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih koji su se borili protiv nacista kao i kinesku borbu protiv Japana. Ali, je uz želju za stabilnom, slobodnom i mirnom budućnosti, uperio svoje riječi protiv Zapada.

– Odbili smo međunarodni terorizam, zaštitit ćemo stanovnike Donbasa, osigurat ćemo svoju sigurnost – kazao je, ne osvrćući se na sadašnju situaciju u kojoj njegova vojska očekuje ukrajinski protuudar. Scenarij je to koji nitko, nakon desetaka parada najmodernijeg naoružanja, hipersoničnih raketa, tenkova i zrakoplova nije predviđao prije dvije godine. Sav taj sjaj nestao je u ukrajinskom blatu i krvi, ruska vojska, duboko ukopana, pripravna je za obranu, a ne obrnuto, kako je ruski predsjednik očekivao uoči 24. veljače 2022.

(230509) -- MOSCOW, May 9, 2023 (Xinhua) -- A military parade is held to mark the 78th anniversary of the Soviet victory in the Great Patriotic War, Russia's term for World War II, on Red Square in Moscow, Russia, May 9, 2023. (Xinhua/Cao Yang) Photo: Cao Yang/XINHUA
Foto: Cao Yang/XINHUA

Vladimir Putin pozdravio je lidere 56 zemalja 2005. godine na Danu pobjede, ukupno je nazočilo 150 predstavnika svjetskih zemalja. Među njima i George W. Bush, Kofi Annan, Jacques Chirac, Hu Jintao, dok su Silvio Berlusconi i Gerhard Schröder poveli sa sobom i veterane poraženih vojski. Bila je to i zadnja parada na kojoj su središnju ulogu imali veterani Crvene armije. Nakon toga, sve postaje usmjereno samo na današnju rusku vojsku. Jer, 2007. Putin je održao znameniti, danas i zloglasni govor na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

"Danas smo svjedoci gotovo neobuzdane hiperupotrebe sile, vojne sile, u međunarodnim odnosima, sile koja gura svijet u ponor trajnih sukoba. Kao rezultat nemamo dovoljno snage da pronađemo sveobuhvatno rješenje za bilo koji od ovih sukoba. Pronalaženje političkog rješenja također postaje nemoguće. Svjedoci smo sve većeg i većeg prijezira prema osnovnim načelima međunarodnog prava. A nezavisne pravne norme se, zapravo, sve više približavaju pravnom sustavu jedne države. Jedna država, a naravno prije svega Sjedinjene Države, prekoračila je svoje nacionalne granice na sve načine – rekao je tada nastavivši: – I naravno to je izuzetno opasno. To rezultira činjenicom da se nitko ne osjeća sigurnim. Želim naglasiti ovo – nitko se ne osjeća sigurnim!

Već na paradi za Dan pobjede sljedeće godine prvi put nakon završetka hladnog rata Crvenim trgom defilira praktično sve naoružanje koje Rusija ima, s oklopnim vozilima i preletom zrakoplova. Manje od tri mjeseca poslije događa se napad na Gruziju.

Precijenjena očekivanja

Dan je pobjede postao ključnim elementom putinovske novoruske propagande koji uključuje i marševe "besmrtne pukovnije", a ukinuo je simbole Crvene armije u korist narančasto-crne vrpce sv. Jurja, zaštitnika Moskve i Rusije. Prikaz je to moći i zveckanje oružjem prije nego proslava mira. Od "nikada više" došlo se do "možemo mi to opet" i za to imamo oružja. I sada je to oružje čvrsto ukopano u ukrajinskoj stepi očekujući napad iz slobodnog dijela "Malorusije" odnosno Ukrajine, od vojnika koji pripadaju narodu koji Putin smatra Rusima. Tek ponegdje, teškom mukom, ti se tenkovi i vojnici, od kojih su mnogi Prigožinovi robijaši iz Wagnera, pomiču za stotinjak metara, kao u Bahmutu koji nije osvojen do Dana pobjede. A ponegdje, kao u Avdejevki ili Marinki, ostavljaju teško zauzete položaje uslijed čvrste ukrajinske obrane. Situacija je to u kojoj se još ne vidi kraj.

Iako su od Zapada dobili velike količine opreme i oružja zbog čega je nerijetko zovu i najsnažnijom vojskom u Europi, Ukrajinci nisu sigurni da će eventualni uspjesi u ofenzivi čiji se pritisak postupno gradira, ostvariti uspjehe koji bi zadovoljili Zapad i motivirali ga na dalju pomoć. Tako je barem rekao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski The Washington Postu, a ranije i njegov ministar obrane Oleksij Reznikov.

Russian President Vladimir Putin, Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev and Uzbek President Shavkat Mirziyoyev arrive for a working breakfast of the leaders of the Commonwealth of Independent States (CIS) in Moscow, Russia May 9, 2023. Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

– Očekivanja od naše protuofenzive u svijetu su precijenjena. Većina ljudi čeka nešto veliko, a bojim se da bi to moglo dovesti do emocionalnog razočaranja – kazao je Reznikov. Zelenski je rekao da bi oslobađanje bilo kojeg ukrajinskog teritorija smatrao "uspjehom".

– Ne mogu vam reći koji gradovi, koje granice su važan uspjeh za nas, a koje su prosječne, samo zato što ne želim pripremiti Rusiju na to kako, u kojim smjerovima, gdje i kada ćemo doći – kazao je priznavši da u ovom trenutku Ukrajina gubi bitku u zraku koju teško može dobiti bez zapadnih aviona.

Rusi zadnja dva dana koriste teško naoružanje za gađanje ukrajinskih ciljeva remeteći tako ofenzivu Kijeva.

>> VIDEO: Helikopteri Mi-8 koje je donirala Hrvatska stigli u Ukrajinu

Komentara 9

FU
Fusnota
07:23 10.05.2023.

Nije se dotakao teme tko je imao pakt sa Nijemcima 39 do 41 kao i sporazum sa Japanom. Kao i uvijek tada sssr a sada Rusija je gledala svoje interese.

PR
Prometheus22
03:54 10.05.2023.

Već drugu zaredom nema avijacije. Putin se boji vlastitih pilota.

DC
DC
21:57 10.05.2023.

U meduvremenu velika ukrajinska ofenziva je jos u povojima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije