ŠOK ZA ŠOKOM

Nikad teža vremena za Nijemce: Cijene porasle kao nikada u povijesti

Ilustracija za minus na računu
Marin Tironi/PIXSELL
20.06.2022.
u 13:27

To je zabrinjavajuće jer su proizvođačke cijene dobar prediktor potrošačkih.

Inflacija proizvođačkih cijena u Njemačkoj porasla je u svibnju na novu rekordnu razinu, potaknuta cijenama energije, pokazali su podaci njemačkog saveznog statističkog ureda Destatisa objavljeni  u ponedjeljak.

Proizvođačke su cijene na godišnjoj razini u svibnju poskočile za 33,6 posto, u odnosu na 33,5 posto u travnju. Ranije se procjenjivalo da će u svibnju ponovno porasti za 33,5 posto.

To je zabrinjavajuće jer su proizvođačke cijene dobar prediktor potrošačkih.

 Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene ojačale za 1,6 posto, nakon 2,8-postotnog rasta u travnju. Ekonomisti su predviđali rast od 1,5 posto.

Cijene energije u cjelini porasle su za 87,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ako se isključe cijene energije, proizvođačke cijene bi porasle za 16,5 posto.

 Od ostalih komponenti u indeksu proizvođačkih cijena, izdvaja se skok cijena repromaterijala za 25,1 posto.

 Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećane su 14,7 posto, a trajnih za 9,4 posto.

 Cijene kapitalnih dobara ostvarile su 7,1-postotni rast, a to je najveća promjena na godišnjoj razini od rujna 1975. godine.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
13:38 20.06.2022.

sad smo došli do toga da se brinemo za nijemce, koji imaju najveću štednju u europi, koji imaju 3 puta veće plaće od nas, stalno nas bombardirate informacijama kako je tamo skoro pa sve jeftinije nego kod nas, da bi sada počeli širiti brigu o nijemcima, kako će..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije