ekskluzivno za večernji

Nikica Valentić: Ne mogu me odbiti ni Karamarko ni Milanović

Nikica Valentić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
05.06.2015.
u 14:02

Nikica Valentić, Tuđmanov ratni premijer, postao savjetnik predsjednice

– Mogu zajamčiti, niti je ovo propagandni potez niti je usmjeren protiv Milanovićeve vlade i SDP-a – kazao mi je na početku razgovora Nikica Valentić, koji još drži rekord – bio je najmlađi hrvatski premijer (postao sa 42 i pol godine). Razgovaramo o tome zašto se opet angažirao i prihvatio poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te postao njezin posebni savjetnik za gospodarstvo. U ovo doba, prije 20 godina Nikica Valentić, tadašnji ratni premijer želio je završiti mandat i otići u privatni biznis, a Tuđman ga nije puštao.

Nakon oslobodilačke Oluje, to mu je napokon uspjelo, no prije odlaska, Tuđmanu je ostavio preporuke što bi nasljednici trebali učiniti s hrvatskom ekonomijom. Te njegove preporuke (o suzbijanju deficita i nezarađene potrošnje) ostale su mrtvo slovo na papiru, no Valentić se, dvadeset godina poslije, eto vraća u “državni sektor”. Predsjedničin je “vanjski” savjetnik, za kojega ona ima poseban zadatak. Njegovim izborom i osnivanjem Vijeća za gospodarska pitanja namjerava sudjelovati i ondje gdje nema izvorni mandat – u trasiranju ekonomske politike zemlje.

Preporuke pa s timovima

Izbor Valentića sasvim je logičan jer on, i kao član HDZ-a, već godinama apelira za konsenzus hrvatskih politika o ekonomskim pitanjima. I sam kaže da je njegova prednost politička umjerenost, što je i prvi razlog njegova angažmana, dok je drugi razlog to što je kvalificiran za rješavanje krizne situacije koja “sve više nalikuje na krizu u ratnim godinama”, kaže. – Tada je bilo alarmantno zbog rata, sada je gotovo jednako, javni je dug narastao na gotovo 90 posto BDP-a, deficit je daleko veći od maastriških kriterija, a pravna je i politička situacija u pogoršanju – dodaje. Valentić, u svom stilu kaže da je sada tek “državni činovnik” te mu mandat i okvir daje predsjednica, no, jasno je, doveden je zbog onoga što on može učiniti, a drugi ne mogu bez velikih muka.

U idućih nekoliko tjedana Vijeće za gospodarstvo sastat će se nekoliko puta i to bi bilo dovoljno da se dogovore učinkovita ekonomska politika za izlaz iz krize i, jako važno, za konsenzus glavnih političkih snaga, kad su ekonomija i reforme u pitanju. Valentić očekuje da će “preporuke” Vijeća odobriti predsjednica, a onda Vijeće kreće u traženje dogovora s ekonomskih timovima parlamentarnih političkih stranaka. Očekuje se da će ih većina sudjelovati u dogovoru oko ekonomskih “preporuka”, a na Valentiću je onda da pridobije i vladajuće, što se posebno odnosi na SDP.

Riječ je o praktičnom i mudrom potezu predsjednice, koja se vodila ovom logikom – Milanović odbija i kavu popiti, a kamoli razgovarati s predsjednicom o ekonomskim reformama, koje su Vladin posao, a u mandatu Pantovčaka baš i nisu.

No, Milanoviću bi bilo puno teže odbiti razgovarati s Valentićem. Ne samo zato što je Valentić poznanik njegova oca nego i zato što se premijer i Valentić osobno poznaju, kontaktirali su nekoliko puta u ovim godinama i Milanović zna za Valentićev stav da uvijek “može pomoći savjetima”.

– Ideje o ekonomskom konsenzusu neće, nadam se odbiti niti Milanović, a uvjeren sam, ni Karamarko – kaže. Znalca i umjerenjaka s težinom, poput Valentića ne bi, uostalom, bilo pametno odbiti. On vjeruje da u ekonomskom timu SDP-a ima s kim razgovarati. – Kad kuća gori, najprije treba gasiti požar – tvrdi Valentić. Njegov je stav o situaciji znan – traže se hitna rješenja, stoga Valentić ističe potrebu razgovora ekonomskih timova vladajućih i oporbe.

Bez podvale

– Približavanje stavova, na tome se isplati raditi – kaže Valentić. Očekuje on i teze kako je angažiran na Pantovčaku kako bi “štitio bokove Karamarku”, no ponavlja kako nema nikakve podvale. Njegov će angažman biti sveden isključivo na ekonomiju, a kao savjetnik predsjednice, inzistira na tome da u njegovoj “butigi neće biti politike”.

Kaže da će se on i ostali članovi Vijeća za gospodarstvo, baviti reformama zdravstva, mirovinskog sustava i proračuna, gdje ekonomski stručnjaci, iz koje god političke opcije, bili ne mogu imati dijametralno suprotstavljene stavove. Valentić očekuje da će s njima za stol sjesti i ekonomski timovi stranaka, sindikata i poslodavaca. I vladajućima će biti u interesu “ostaviti, na kraju mandata, što manje minsko polje”, nada se Valentić.

>>'Vlada je prekasno krenula. Da je ove mjere počela prije tri godine, bila bi bolja situacija'

>>Nikica Valentić u ime "stare garde" podržao Karamarka

Komentara 81

ZD
zdren
15:52 05.06.2015.

Jel to taj Valentic koji 90-tih ukrao 30 miljardi od penzionera -jednu penziju i time pokrpao budet. Jel to taj Valentic koji 90-tih ukrao 25 miljardi od otkupa stanova i time pokrpao budet. Jel to taj Valentic koji 90-tih uveoeo deviznu klauzulu i 100dDEM=444 kn i time uništio izvoz a otvorio ulaz stranim kompanijama. Ako je to taj onda je jasno što ceka 1300.000 penzionera i udugu franak Kako je Valentic veliki strucnjak koji je spašavao državu evo primjera: U zašticenij Narodnoj banci Hrvatske u 4,mjsecu 1994 prosjecna placa iznosila je 304 DEM a nakon uvodenja Kune u 5.mjesecu 1994 iznosila je 200 DEM ili 35% manje.!!! Kako je tek bilo u firmama koje nisu bile zašticene kao HNB dobro smo zapamtili i jedva smo živjeli.

TU
Turtle
15:18 05.06.2015.

O Boze, jos Jedan ekspert, firme mu propale, a sto li je uspio uzeti s odredjenim Malazijskim suradnicima I spremiti u banci U Londonu I onda to lijepo uzeti I ocistiti....Veza je bila Ina......sramota.....Na zalost nikad nece biti bolje napacenom Hr rodu!!! Šmrc.......

DU
Deleted user
14:31 05.06.2015.

Nema tu neke velike filozofije i za mene laika ekonoma, drzavni aparat je prevelik zbog uhljeba raznoraznih vlada. Treba otpusiti 50000-100000 ljudi i to je to svima bi nam bilo bolje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije