poguban led

Niske temperature zaledile i slano jezero Mir na Kornatima

franc jozent
Foto: Park prirode Telašćica
1/5
14.02.2012.
u 17:20

Osoblje Parka prirode Telašćica pronašlo je devet uginulih brancina i beživotnu jedinku strogo zaštićene ptice morskog vranca

Zbog iznimno niskih temperatura jučer ujutro zaledili su se plići dijelovi uz rub obale slanog jezera Mir u Parku prirode Telašćica. Stručna suradnica Milena Ramov potvrdila nam je da su za redovita obilaska pronašli devet uginulih brancina i beživotnu jedinku strogo zaštićene ptice morskog vranca.

– Temperatura vode bila je samo -0,5 stupnjeva, što je pogubno za neke morske organizme. Uginule su odrasle jedinke, težine nešto manje od jednog kilograma. Nažalost, pronašli smo i uginulog morskog vranca, prikliještenog u jednoj škrapi, i to s lovinom, brancinom, u kljunu, pa pretpostavljamo da je uginuo dok je jeo – rekla nam je Milena Ramov.

Inače, objasnila je, prosječna zimska temperatura u jezeru Mir iznosi pet stupnjeva, a ljetna čak 33 stupnja. Jezero je ljeti toplije od okolnog mora, a zimi hladnije, što je posljedica plitkoće i zatvorenosti. Ovi ekstremni uvjeti razlog su biološkog siromaštva jezera u kojemu, osim planktona, živi samo nekoliko vrsta morskih organizama. Kaže da su i prije nekoliko godina ribe ugibale, ali usred ljeta zbog ekstremno visokih temperatura, a ovo što se sada dogodilo uistinu je rijetka pojava.

– Jezero Mir 30-ih godina prošlog stoljeća poribljavali su saljski ribari, a brancin je u njega ubačen prije 30 godina. Iako u jezeru vladaju ekstremniji uvjeti nego u okolnom moru, organizmi koji u njemu žive prilagodili su se. Međutim, ovako drastičan pad temperature ipak je prouzročio pomor nekih organizama – rekla nam je Milena Ramov.

Naglasila je da se na području Hrvatske gnijezdi jedna od najvećih populacija morskog vranca na Mediteranu, a to nas obvezuje na njegovu trajnu i učinkovitu zaštitu. Glavni razlozi ugroženosti su stradavanje u ribarskim mrežama i parangalima, ali i nedostatak hrane prouzročen prekomjernim ulovom ribe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije