ministar obrane

Niti Banožić nije htio otkriti detalje hrvatskog prijedloga za obuku ukrajinskih vojnika

Zagreb: Obilježena 31. obljetnica Glavnog stožera OSRH
Robert Anic/PIXSELL
15.11.2022.
u 17:43

Ne mogu komentirati što sadrže moduli dok oni ne prođu koordinacijska tijela Vlade - rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u Bruxellesu, samo dan nakon što je to tijelo odobrilo formalni početak rada europske misije vojnog obučavanja 15 tisuća ukrajinskih vojnika, ali ni Banožić danas, kao ni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jučer, nije želio otkriti od čega se sastoji prijedlog hrvatskog modula unutar te misije. Najavio je da će prijedlog uskoro ići na sjednicu Vlade i potom na suglasnost predsjedniku Republike i u Hrvatski sabor, te da će se tada znati što je u prijedlogu, odnosno kakvu vojnu obuku Ukrajinaca nudi Hrvatska. 

- Vjerujem da će saborski zastupnici, upravo kao što su do sada podržavali Ukrajinu, podržati i u okviru te odluke, da RH provede obučne aktivnosti. Sami moduli nisu predloženi ni od koga s političke strane nego su izbrušeni s Glavnim stožerom, Hrvatskom vojskom, po modulima koji su već provođeni u prijašnjem vremenu. Ne mogu komentirati što sadrže moduli dok oni ne prođu koordinacijska tijela Vlade - rekao je ministar Banožić.

Upitan da komentira današnje izjave predsjednika Milanovića, koji kaže da Banožić i Vlada preuzimaju obveze uime Hrvatske bez njegova amenovanja, ministar obrane je rekao da koordinacijske sastanke s Uredom predsjednika nema već dulje: - Otkako ih je on prestao sazivati. Od tada upotrebljava izjave koje ja držim neprihvatljivima i dokle god se tako ponaša ne vidim po koje bih to mišljenje ja trebao ići kod njega - kaže Banožić.

Kao komentar na Milanovićevu izjavu da vojni proračun za sljedeću godinu nije dovoljno povećan, ministar obrane je spomenuo da je taj proračun za obranu bio “upola manji kad je on bio premijer”.

- To je čovjek koji je kao premijer maksimalno smanjio proračun Hrvatskoj vojsci - rekao je Banožić. 

Komentara 5

Avatar Asterix
Asterix
18:13 15.11.2022.

Kod Britanaca je 10000 vojnika već prošlo tromjesećnu obuku a ovi u EU se još dogovaraju.

DU
Deleted user
07:50 17.11.2022.

Nema on što reći, kako će reći Plenković tako će biti. On je samo mali od palube.

Avatar Dragovit
Dragovit
08:56 16.11.2022.

Samo naprijed guske u magli ... ne dajte se smesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije