IRAČKA KRIZA

Njemačka izolirana

07.02.2003.
u 00:00

Rumsfeld svrstao Njemačku uz Libiju i Kubu

BERLIN - Njemačka je vlada sve očitije izolirana u odnosu prema iračkoj krizi. Nakon prošlotjednog pisma potpore koje je Bushu uputilo osam europskih zemalja i sličnog pisma deset članica Vilniuske skupine, među kojima je i Hrvatska, stara jezgra Europe, Njemačka i Francuska, ostale su izolirane. Za razliku od Pariza, Berlin si nije ostavio nikakvu odstupnicu, nego ustraje u odbijanju bilo kakvog sudjelovanja u intervenciji protiv Iraka.

Vrlo oštar u osudi Berlina bio je američki ministar obrane Donald Rumsfeld, koji je Njemačku svrstao uz Libiju i Kubu.

Govoreći u Kongresu o sve većoj solidarizaciji s američkom politikom prema Iraku, Rumsfeld je rekao kako "postoje još tri ili četiri zemlje koje ne namjeravaju ništa poduzeti", navodeći poimence Libiju, Kubu i Njemačku. Savezna se vlada o tome nije htjela očitovati. Vanjskopolitički stručnjak vladajućih Zelenih Winfried Nachtwei izjavio je, međutim, u jednom radijskom intervjuu da je Rumsfeldova izjava "nepristojna". Kršćansko-demokratska oporba je, pak, izrazila razumijeva nje za oštre američke izjave predbacivši kancelaru Schoederu da tjera Njemačku u izolaciju.

Izlaganje američkog državnog tajnika pred Vijećem sigurnosti o Iraku nije uvjerilo britanski ni francuski tisak u američke dokaze protiv Iraka niti u potrebu pokretanja rata protiv Sadama Huseina. "Daily Mirror" uspoređuje Powellovo izlaganje s "kazališnim dramskim komadom".

Ipak, dužnosnicima Europske unije rat u Iraku izgleda sve sigurnijim. Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou u srijedu je izjavio kako je odbrojavanje za vojnu akciju počelo, ali da ne zna koliko je još vremena ostalo.

- Mislim da svi osjećamo kako je počelo odbrojavanje, ali ne znam kad će kazaljka točno doći na nulu - rekao je Papandreou. Visoki predstavnik EU Javier Solana ocijenio je izvješće "vrlo solidnim".

A. Janković, H

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije