RAT U UKRAJINI

Njemačka obavještajna služba: Putin nije za pregovore, želi vojnu pobjedu

Russian President Putin delivers his annual address to the Federal Assembly in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
22.02.2023.
u 08:18

Stanje gotovo godinu dana nakon početka sukoba u Ukrajini komentirao je Bruno Kahl, šef njemačke vanjske obavještajne službe BND

Gotovo godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu vodstvo Moskve ne pokazuje nikakav znak da je otvoreno za pregovore o okončanju sukoba i ruski predsjednik Vladimir Putin želi kraj rata postići na bojnom polju, navodi njemačka obavještajna služba. Nema nikakvih naznaka da je Putin voljan postići mirovni sporazum, rekao je šef njemačke vanjske obavještajne službe BND Bruno Kahl za njemačku medijsku grupu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) u srijedu.

Putin je sada zainteresiran za okončanje sukoba "na bojnom polju i ostvarivanja što je moguće više prednosti tamo kako bi onda možda diktirao mirovni sporazum pod svojim uvjetima u nekom trenutku u budućnosti", rekao je šef njemačke obavještajne službe.

Rusija je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Kahl je istaknuo da je Rusija sposobna poslati još puno vojnika na front. Od 300.000 vojnika koje je Moskva mobilizirala u jesen prošle godine, neki su još na obuci, a drugi su već poslani na prve crte, dodao je. Rusija ima "daljnji mobilizacijski potencijal do milijun muškaraca ako u Kremlju smatraju da je to potrebno", rekao je šef njemačke obavještajne službe.

VIDEO Putin u svojem govoru spomenuo i Jugoslaviju

Unatoč brojčanoj prednosti Rusije, Ukrajina se još uvijek može vrlo učinkovito braniti od snaga Moskve, rekao je Kahl. "No ovo je teška borba na duge staze i bit će uspješna na ukrajinskoj strani samo ako se potpora Zapada zaista održi", dodao je. 

Ruski vojnici uspjeli su zaustaviti iznenadno napredovanje Ukrajinaca. Kahl je trenutačno stanje na bojnom polju opisao kao rovovsko ratovanje – "vrlo okrutan, brutalan rat iscrpljivanja".

VIDEO U prvim redovima Putina slušao i Bratislav Živković, navodni zapovjednik četničkog pokreta u Srbiji

 

Komentara 40

Avatar Bruno
Bruno
08:52 22.02.2023.

Novi ruski traktor "Vladimirac u punoj proizvodnji, nema pregovora..

Avatar Urbani
Urbani
08:39 22.02.2023.

Putin ce uskoro molit za pregovore.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
08:49 22.02.2023.

Pa nije on počeo rat da bi od njega odustao. Luđak će ratovati do smrti. Valjda nećemo dugo čekati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije