ŠPIJUNAŽE I SABOTAŽE

Njemački obavještajci upozorili na zloglasnu rusku jedinicu 29155: Izvela je niz kibernetičkih napada

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
09.09.2024.
u 09:30

Ranije ove godine Berlin je optužio Rusiju za niz kibernetičkih napada na njemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i na tvrtke u logističkom, obrambenom, zrakoplovnom i IT sektoru

Njemačka domaća obavještajna agencija upozorila je na kibernetičku skupinu koja pripada jedinici 29155 ruske vojne obavještajne službe (GRU), rekavši da je izvršila kibernetičke napade na zemlje NATO-a i EU. U objavi na X-u u ponedjeljak, Bundesverfassungsschutz je rekao da izdaje upozorenje protiv skupine poznate kao UNC2589 zajedno s FBI-em, Američkom agencijom za kibernetičku i infrastrukturalnu sigurnost (CISA), Nacionalnom sigurnosnom agencijom (NSA) i ostalim međunarodnim partnerima. Upozorenje dolazi u vrijeme porasta zabrinutosti u Europi zbog aktivnosti ruskih hakera i špijuna.

Ranije ove godine Berlin je optužio Rusiju za niz kibernetičkih napada na njemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i na tvrtke u logističkom, obrambenom, zrakoplovnom i IT sektoru. U svom upozorenju obavještajna agencija rekla je da skupina, također poznata kao Cadet Blizzard ili Ember Bear, provodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju narušavanje web stranica i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU-a, kojoj pripada, postala je poznata 2018. godine kada se posumnjalo da je umiješana u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji, prenosi Reuters.

 

GALERIJA Srušeni domovi, uništeni automobili: Rusi stravičnim napadom 'kaznili' Ukrajinu zbog Kurska, razaranja su ogromna
Cyber kriminal sve je češća pojava
1/23

Komentara 1

AC
acer7
16:24 09.09.2024.

29155. Ekipa stavi broj telefona pod naziv, a vi ih kao ne možete naći. Ja bi samo nazvao na broj +7 29155, rekao da imam paket za njih, da je plaćeno samo da ih ostavim i nek vele adresu. i tako bi ih našao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije