OTVOREN PUT ZA SEMAFOR KOALICIJU

'Njemačku čeka najveća modernizacija industrije u posljednjih stotinu godina'

Lideri Zelenih Robert Habeck i Annalena Baerbock, kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz, čelnik FDP-a Christian Lindner i dvoje predsjednika SPD-a, Norbert Walter-Borjans i Saskia Esken
Foto: ANNEGRET HILSE
1/3
16.10.2021.
u 17:35

Dogovorena je najmanja satnica od 12 eura bruto. Nema povećanja poreza i zaustavlja se rast javnoga duga

Njemačka je od jučer puno bliža Semafor koaliciji. Nakon dva tjedna sondiranja političkih programa, Socijaldemokratska partija (SPD), stranka Zeleni i liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP) predstavili su jučer zajednički dokument, dogovoren kompromis na 12 stranica, kao temelj za koalicijske pregovore koji bi trebali početi prekosutra, kada zaključke iz dokumenta prihvate stranački kongresi Zelenih i FDP-a (danas i sutra). SPD nije provjeravao odanost dogovorenom kompromisu na stranačkom kongresu, već je odmah jučer potvrdio da idu u pregovore.

Glasanje već sa 16 godina

– Ovo će biti najveći projekt modernizacije industrije u Njemačkoj u posljednjih 100 godina – poručio je kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz (63) na konferenciji za novinare predstavljajući dogovor triju partnera. Scholz je u vladi Angele Merkel bio vicekancelar i ministar financija. A što je konkretno pregovorima dogovoreno?

Olaf Scholz
Foto: ANNEGRET HILSE

Dogovorena je najmanja satnica od 12 eura bruto. Odustajanje od povećanja poreza i opredjeljenje za zaustavljanje rasta javnog duga. Dva posto površine kopna, a znatno više na moru, predviđeno je područje za gradnju vjetroelektrana. Odustajanje od ugljena 2030. godine i prelazak na plinske termoelektrane kao glavni izvor energije. Vrijeme procesa za digitalne projekte trebalo bi se u najmanju ruku prepoloviti. 

Odustajanja od programa za nezaposlene i socijalno ugrožene Hartz IV, koji je uveo posljednji socijaldemokratski kancelar Gerhard Schröder, te uvođenje programa Bürgergeld (novac za građane). Dogovoreno je i smanjenje dobi za izlazak na izbore s 18 na 16 godina. Zeleni su odustali od zahtjeva za uvođenje opće maksimalne brzine u Njemačkoj na 130 km/h, a SPD i Zeleni su, kako bi izišli ususret FDP-u, odustali od podizanja poreza.

Predsjedatelji triju stranaka prenijeli su ove točke zajedno s kandidatom za kancelara SPD-a Olafom Scholzom u zajedničkom priopćenju za medije. U zajedničkom je dokumentu također navedeno: “Uvjereni smo da možemo zaključiti ambiciozan i održiv koalicijski sporazum.”

– Posljednjih nekoliko dana ocijenjeno je kao poseban politički stil u pregovorima. Taj stil oblikovala je znatiželja o sadržaju koji nude drugi  – kazao je lider FDP-a Christian Lindner

Lideri Zelenih Robert Habeck i Annalena Baerbock, kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz, čelnik FDP-a Christian Lindner i dvoje predsjednika SPD-a, Norbert Walter-Borjans i Saskia Esken
Foto: ANNEGRET HILSE

– Samo ovakav stil može označiti prekretnicu u političkoj kulturi Njemačke. Njemačka treba oslobođenje – rekao je Lindner.

U vrlo ugodnim, otvorenim i konstruktivnim razgovorima bilo je moguće “donijeti prijedlog koalicije za reformu i napredak kako bi se sljedeće desetljeće zaista iskoristilo kao desetljeće obnove”, rekla je supredsjednica Zelenih Annalena Baerbock. Općenito, sada se radi o formiranju vlade “koja poziva, koja je sposobna za učenje i, prije svega, koja vodi politiku za buduće generacije u dijalogu s ljudima”, dodala je Baerbock.

Podržava ih 62 posto građana

Prioritet u sporazumu jest ulaganje u zaštitu klime i digitalizaciju. Druga jezgra sporazuma je društvena modernizacija.

– Njemačka dugo nije imala usporedivu šansu za modernizaciju društva, gospodarstva i države – rekao je liberal Lindner.

Zajednički dokument dogovorili su glavni tajnici stranaka  Lars Klingbeil (SPD), Michael Kellner (Zeleni) i Volker Wissing (FDP). Crveno-zeleno-žutu Semafor koaliciju pod kancelarom Scholzom podržava 62 posto njemačkih građana, pokazuje anketa Politbarometera javne televizije ZDF. Ako ne bude iznenađenja u pregovorima, Njemačka bi do Božića trebala dobiti novu koalicijsku vladu, koja bi se prvi put sastojala od tri političke opcije – socijaldemokratske, ekološke i liberalne. 

Komentara 13

Avatar Idler
Idler
18:43 16.10.2021.

Velke zemlje razmišljaju i sto let naprej....ajmo ih shraćkat kak su nebitni i nemaju pojma !

ME
Megatron
19:01 16.10.2021.

Nije nešto ali nešto se mora poduzeti

JA
jadnatikoza
19:57 16.10.2021.

Ajmo mi njima prodat obalu, neka sve izbetoniraju i onda nek oni nama naplaćuju kupanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije