nobel za fiziku

Noćno nebo bez zvjezdanog sjaja? Da, svemir se širi sve brže

nobelova nagrada za fiziku (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/5
04.10.2011.
u 15:04

Laureati za Nobela su astrofizičari Saul Perlmutter (rođen 1959.), Adam Riess (r. 1969.) i Brian Schmidt (r. 1967.).

Otkrićem da se svemir, suprotno prijašnjim vjerovanjima, širi; štoviše da se širi sve brže i brže, trojica astrofizičara zaslužila su Nobelovu nagradu za fiziku. Laureati su Saul Perlmutter (rođen 1959.), Adam Riess (r. 1969.) i Brian Schmidt (r. 1967.). Pola nagrade od oko 1,5 milijuna dolara dobio je profesor na Berkeleyju Perlmutter, a preostalih 750 tisuća dolara ravnopravno će podijeliti Schmidt s Australskog nacionalnog sveučilišta i Riess sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Šokirali znanstvenu zajednicu

Ovogodišnji su slavljenici Nobelovu nagradu zaslužili zbog otkrića da svemir ubrzava svoje širenje, kojim su još 1998. šokirali znanstvenu zajednicu koja je do tada svemir promatrala samo kroz dvije mogućnosti. Ili će se svemir zauvijek širiti ili će polako usporavati širenje sve dok se ne počne sažimati i na koncu završi u jednoj točki.

I same je znanstvenike zapanjilo otkriće do kojeg su tada došli radeći u dva odvojena i konkurentska tima – jedan je tim vodio Perlmutter, a drugi su vodili Schmidt i Riess. Promatrajući daleke supernove (eksplozije zvijezda pri kojima se oslobađa dovoljno energije da svojim sjajem zasjene okolne galaksije), natjecali su se tko će prije “mapirati” svemir mjereći međusobnu udaljenost supernova i brzinu kojom se one kreću. Očekivali su da će naći dokaze da se širenje svemira usporava, a otkrili su nešto posve suprotno –  da se svemir širi i to sve većom brzinom.

Vrijednost otkrića trojice nobelovaca objasnio nam je Korado Korlević, naš poznati astronom iz Višnjana.

Priznanje čekali 13 godina

– Njih su trojica riješila pitanje sudbine svemira. Do prije desetak godina mislilo se da postoje samo dvije mogućnosti. Jedno je beskonačno širenje, a drugo veliko sažimanje. A onda su Perlmutter, Schmidt i Riess rekli:

– Netočno, svemir ne samo da će se širiti, nego se širi sve brže i brže jer ga “gura” neka nepoznata sila. Ta je sila tamna energija koja nastaje iz tamne tvari – objašnjava Korlević. Misli da će u idućih pet godina znanstvenici otkriti tajnu tamne tvari. Korlević kaže da se ne treba čuditi što su trojica astrofizičara nagrađena Nobelom tek sada za nešto što su otkrili 1998. godine.

– To je normalno. Na nagradu su čekali jer je njihovo otkriće trebalo proći brojne provjere i potvrde – objasnio je Korlević.

Komentara 49

RI
Riznica
16:39 04.10.2011.

Da se svemir siri i da se sve krece pa cak i galaksije, u Kur\'anu receno prije 1400 godina !\" Nista novo za muslimane !!!!!

Avatar morski covik 3
morski covik 3
16:44 04.10.2011.

A u PM i ja se sirim... Moram na dijetu!

TW
Tex_Willer
15:44 04.10.2011.

muškaraca bez škembe je kao nebo bez zvijezda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije