Izbor jela u restoranu mladu je Amerikanku Alison Pickering (23) stajao života. Prije godinu dana za svoj prvi spoj s novim poznanikom odabrala je restoran u kojem je često jela. Kao osoba s teškom alergijom na kikiriki znala je da mora biti oprezna i birati provjerena jela. Naručila je svoje omiljeno jelo, "Mahi Mahi",koje je već jela u istom restoranu, prenosi Fenix.
Ono što ni Alison ni osoblje nisu znali, bilo je da je kuhar nedavno promijenio recept, dodavši umak od kikirikija. Nakon nekoliko zalogaja, Alison je osjetila da nešto nije u redu. svjesna opasnosti, odmah je primijenila autoinjektor epinefrina i tražila pomoć medicinskog osoblja koje se nalazilo u blizini. Iako je stigla do vozila hitne pomoći, stanje joj se brzo pogoršalo. Alison se iznenada onesvijestila i, nažalost, više se nije probudila. Preminula je od teškog anafilaktičkog šoka, svega nekoliko dana prije diplome na državnom sveučilištu.
Godinu i pol nakon gubitka kćeri, obitelj Pickering neumorno radi na podizanju svijesti o važnosti informiranja o sastojcima u restoranima. Alisonina smrt duboko je potresla njezinu zajednicu, a njezina se obitelj nada da će njihova inicijativa spasiti mnoge živote u budućnosti.
Alergija na kikiriki je jedna od najčešćih i najsmrtonosnijih alergija na hranu, a obično se javlja kod djece, ali može se razviti u bilo kojem uzrastu. Kikiriki pripada obitelji mahunarki, no unatoč tome, ljudima koji su alergični na kikiriki to ne znači da će biti alergični i na druge mahunarke poput graha ili leće. Najteži oblik alergijskog simptoma je anafilaksija, ozbiljna, životno opasna reakcija koja se može pojaviti vrlo brzo. Anafilaksija uzrokuje nagli pad krvnog tlaka, oticanje dišnih puteva (što može otežati disanje) i može biti fatalna.
VIDEO U eksploziji oštećen kanal za dvije ključne elektrane na Kosovu