Namještanje utakmica

Nogometna hobotnica: Vinko Šaka pao je kao hrvatska inačica Šapine

saka
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
09.06.2010.
u 09:00

Vinko je kao mlad trener svojedobno, u privatnom aranžmanu, u Amsterdamu pratio rad u Ajaxovoj nogometnoj školi, najpoznatijoj tvornici igrača u Europi.

Vinko Šaka, kojega se sumnjiči da je ideolog operacije namještanja utakmica, godinama je bio trener u omladinskoj školi NK Dinama. Prije šest godina, zajedno sa Stjepanom Deverićem, vodio je talentiranu Dinamovu juniorsku generaciju u kojoj su bili Ćorluka, Modrić, Čale..., a prije toga trenirao je i generaciju koju je predvodio Niko Kranjčar. Šakin sin Renato (26), nekada Ćorlukin i Modrićev suigrač, nogometaš je sesvetskoga Radnika.

Vinko je kao mlad trener svojedobno, u privatnom aranžmanu, u Amsterdamu pratio rad u Ajaxovoj nogometnoj školi, najpoznatijoj tvornici igrača u Europi.

>>Fotogalerija: Tko je sve osumnjičen?

Treniranje samo paravan
Šaka je prije nekoliko godina iz Dinama prešao u NK Dubravu, a od početka ove godine radio je kao voditelj nogometne škole u NK Slozi Gredelju. Taj posao bio je očito samo paravan za nešto mnogo isplativije, a je li u dvojici berlinskih Hrvata imao uzore ili čak suradnike, pokazat će istraga. U vrijeme dok je Šaka još radio u Dinamu u Njemačkoj su postali “zvijezde” braća Šapina, Ante i Milan, zbog namještanja utakmica sa sucem Hoyzerom.

Osuda i kazna zatvora od dvije godine nije ih ohladila, već su u studenom 2009. drugi put pali u najvećoj kladioničarskoj aferi u povijesti europskog nogometa koja je obuhvatila desetak zemalja (među njima i Hrvatsku), a brojna uhićenja dogodila su se u Turskoj i Italiji. Zanimljivo, Milan Šapina baš je prije tri dana pušten kući iz zatvora, gotovo sedam mjeseci nakon što je izbila afera, a mlađi Ante još je uvijek iza rešetaka.

>>Akcija Offside: Zarađivali i do 300 tisuća eura po lažiranoj utakmici

Srebrić trčao u Uefu

Procjenjuje se da je samo u rujnu 2009. Ante Šapina na kladionicama zavrtio 20 milijuna eura, a policija ga je otkrila prisluškivanjem razgovora s poslovnim partnerom “Brankom”. Ubrzo su pala i braća Josip i Marijo Crtak, a sve ih je povezivao Turčin Deniz C. koji je uplaćivao velike iznose na namještene parove.

Budući da su u zavoru proveli cijelo proljeće, Šapine su teško mogli imati veze s proljetnim utakmicama u HNL-u, no nije se u našem nogometu zamutilo tek ovog proljeća. Još jesenas glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić trčao je na hitan sastanak u Uefu, a pod posebnim povećalom bila je utakmica Hajduk - Zadar (3:0) na koju je navodno bilo uloženo 70 tisuća eura.

Na žalost, vodeći ljudi hrvatskog nogometa, od kojih su neki i te kako dobro poznavali Vinka Šaku, nisu se ustručavali tvrditi da je hrvatski nogomet čist kao suza i da nema namještanja! Ili su lagali ili su živjeli u teškoj zabludi...

>>Varteksov predsjednik Horvat: Ako je priča točna, svi odlazimo

Komentara 19

HU
hunter
09:41 09.06.2010.

Haha, klasika. Našli tri sitne ribe i uvalili sve na njihova leđa, a glavnim bossovima i dalje ništa.

BA
balkanijada
09:43 09.06.2010.

Kazu svi krali nas komunjare i jna oficiri,da jesu ali to sve sitnica i dabogda tako i ostalo kad vidim sta sad rade nekomunjare,ovo je tek pravo zlo i korov koji se neunistava tako lako.Svaki dan kad otvorim ovu stranicu netko uhapsen zbog prevare i kradje...kad smo to imali prije,nikad.Amerika ce statisticki nakon 50 godina imati svakog 5-og stanovnika u zatvoru a hrvatska puno brze ce doci na vodecu statisticku poziciju!A nogomet je kakav je zna se zbog cega vec odavno zato igramo na SP ove godine,mene zanima koji sloj naroda jos placa ulaznice i gleda utakmice!?

OB
-obrisani-
13:16 09.06.2010.

Cudno se u pojmu i znacenju podudaraju prezimena \"Saka\"i \"Sapina\"...Puna saka para,ili sakom i kapom kupiti i davati,a Sapina dolazi od Sape,\"makni sape od toga ili necega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije