Obnova suđenja

Nova tehnologija izvukla osuđenog s izdržavanja kazne od 3,5 godina

'nimac2_nnn_crn_140110'
Foto: 'Photoshop'
1/3
14.01.2010.
u 20:00

Odvjetnik Milenko Umičević uspio se izboriti i za prekid kazne i obnovu postupka Željku Nimcu, a na osnovi nalaza čak trojice vještaka, koji nakon pregleda snimki videonadzora tvrde da Nimac nije počinitelj pljački dviju pošta.

Željko Nimac (49), pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog pljačke dviju pošta 2002., jučer je ponovno sjeo na optuženičku klupu.

Naime, njegov odvjetnik Milenko Umičević uspio se izboriti i za prekid kazne i obnovu postupka, a na osnovi nalaza čak trojice vještaka, koji nakon pregleda snimki videonadzora tvrde da Nimac nije počinitelj.

Da sve bude apsurdnije, vještaci su to tvrdili i tijekom prvog suđenja jer su na osnovi biometrijskih vještačenja ustanovili da je počinitelj visok između 170 i 180 cm.

Kako je Nimac visok oko 186 centimetara, ni uz odstupanja, vještaci su smatrali da ne može biti počinitelj. Uz to, njegov oblik glave i oblik brkova nisu se podudarali sa snimkom počinitelja kojeg su uhvatile nadzorne kamere u poslovnicama pošta u Odranskoj 6 i na Drvinju 28.

No usprkos takvim nalazima i Nimčevu nijekanju krivnje te tome da su njegova supruga i kuma tvrdile kako je za razbojstva bio u bolničkom posjetu, vijeće zagrebačkog Županijskog suda osudilo je Nimca na tri godine zatvora. Nimčev branitelj u žalbi je priložio i novu simulaciju pljačke pošte iz koje je vidljivo da je počinitelj na snimkama niži desetak centimetara. No Vrhovni sud žalbu nije prihvatio te je Nimcu povisio kaznu na tri i pol godine zatvora, a na izdržavanje kazne Nimac je otišao u studenom 2008.

Iza zidina kaznionice u Turopolju proveo je godinu dana, a u međuvremenu je njegov odvjetnik Umičević ponovno zatražio nova vještačenja, smatrajući da je tehnika od 2003. kada je podignuta optužnica znatno uznapredovala. Vrhovni je sud zahtjev prihvatio naloživši nova vještačenja.

Ključne riječi

Komentara 2

HR
hr76
20:25 14.01.2010.

STRAH ME OVAKVOG SUDSTVA!!! Pa kakvo to sudstvo imamo da uz sve nalaze vještaka i kamere koje dokazuju nevinost na kraju ipak osude čovjeka. Svašta!

MI
milton
20:25 14.01.2010.

nije on baš nevin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije