REFORME U ZDRAVSTVU

Nove promjene u zdravstvu: Ambulante na 10 godina koncesije

liječnici
VL
Autor
Diana Glavina
13.03.2010.
u 20:00

Ovo je privatizacija javnog zdravstva, kaže šefica sindikata Spomenka Avberšek.

Na početku svibnja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imat ćemo prve liječnike koncesionare, i to u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i u Ličko-senjskoj županiji, a do kraja ove godine, i županije koje to još nisu učinile, raspisat će natječaj za koncesije. Dobivanjem koncesije koja se ustupa na deset godina liječnici “primarci” postaju privatni liječnici, a status liječnika zakupca odlazi u povijest. Je li posrijedi privatizacija javnoga zdravstva i nepotrebno trošenje našega novca u krizna vremena? – kao što to ističe Spomenka Avberšek, predsjednica sindikata zdravstva.

– Dodjeljivanje koncesija liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nipošto nije privatizacija javnoga zdravstva. Župani, uza suglasnost upravnoga vijeća doma zdravlja raspisuju koncesije za liječnike u zakupu i za privatne liječnike koji imaju ugovor s HZZO-om.

Mogu ostati zaposlenici

Za liječnike koji nisu u zakupu već su zaposlenici doma zdravlja ne mora se raspisati ni jedna koncesija. Dakle, svi mogu ostati zaposlenici doma zdravlja, a liječnici koji ne žele iz zakupa ući u koncesiju automatski se vraćaju u dom zdravlja. Koncesija nije obveza već mogućnost, a o strategiji zdravstvene zaštite na svom području samostalno odlučuju županijski uredi, savjeti za zdravlje, domovi zdravlja – kaže dr. Dražen Jurković, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Napominje kako je prioritet uređivanje sustava. Među ostalim, zakupci su privatni liječnici koje na temelju ugovornog odnosa za djelatnost smije kontrolirati samo HZZO, a dom zdravlja stručno i organizacijski posve je marginaliziran.

U novomu modelu primarne zaštite, prava i obveze i koncesionara i liječnika zaposlenika doma zdravlja posve su isti.

Iako je privatnik, liječnik koncesionar ne može funkcionirati samostalno, kako mu se prohtije, već mora djelovati u timu. Ne ispunjava li svoje obveze, dom zdravlja, županija i HZZO mogu s njime raskinuti koncesijski ugovor, i to mnogo jednostavnije nego što nekvalitetan liječnik može dobiti otkaz. Medicinsku sestru u liječničkom timu štiti kolektivni ugovor.

Dr. Jurković, koji je jedan od kreatora modela koncesija u nas po uzoru na europske zemlje, smatra da će zdravstvena zaštita u primarnoj za pacijente biti dostupnija i kvalitetnija. Država je definirala pravila, sve to i plaća, a na županiji je i domu zdravlja da zdravstvenu službu organiziraju.

Nova kvaliteta

Praksa će potvrditi ili demantirati tu novu kvalitetu primarne zaštite, u koju se godinama svi zaklinju da mora postati istinski temelj zdravstvene službe. Još nije moguće predvidjeti koliko će liječnika od njih oko pet tisuća postati privatnici koncesionari, ali na početku procesa vjerojatno ih neće biti previše. Primjerice, prema podacima Ministarstva zdravstva, u Zagrebu se 23 liječnička tima iz zakupa, dakle iz privatnog sektora, vraćaju u dom zdravlja, a samo šest timova koji su trenutačno zaposlenici doma zdravlja napuštaju sigurnost i odlaze u koncesionare.

Komentara 24

TH
than
23:43 13.03.2010.

Zdravstvena zastita je u banani. Uostalom, ja to niti ne placam. Da, i to se moze srediti. Zubari koji rade preko HZZO-a su mi unistili zube, a doktori kada mi je jednom u 35 godina trebala pomoc su me izvozali toliko da sam otisao privatniku platiti.

OB
-obrisani-
01:18 14.03.2010.

Sta je sa \"KRMECOM GRIPOM\" u RH ,imal je jos? U Evropi ROBU zasprodali i namah gripa PRESTALA. Sada preko 50% kupljenih vakcina bacaju a drugu dozu ne mogu ljudima utrpati ni 10 %.

DO
doktorica
21:57 13.03.2010.

Lokalna samouprava je samo ovime elegantno prebacila odgovornost za prostor i opremu na liječnika koji će se ubuduće više baviti instalacijama i računima za održavanje nego liječenjem pacijenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije