LUKSUZNI 'ADULT ONLY' RESORT

Novi adut hrvatskog turizma: Dočekali smo prve goste u boutique resortu s pet zvjezdica

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/20
29.04.2023.
u 21:06

Veladrion Resort otvoren je u četvrtak, prve goste dočekala je vrlo iskusna ekipa na čelu s glavnom menadžericom hotela Renatom Lichtberger (u sredini) te konobarom Jozom Popićem, šeficom recepcije Brankom Vrban, Dušicom Stamatović iz SPA te iskusnim mladim chefom Filipom Akrapom. Smještaja ima za tridesetak gostiju, a ispred resorta se Mala Gacka ulijeva u Jadransko more

U uvali Malin nedaleko od Senja i Svetog Jurja žive tek četiri stanovnika, iz obitelji Tomaić. Škampar Branko sa suprugom, sestra Mira i njihova majka. I ta je mirna i pusta uvala, koja spaja Žrnovnicu i Smokvicu, postala ovog vikenda ponos razvikanog hrvatskog turizma. Reporteri Nedjeljnog Večernjeg dočekali su prve goste u luksuznom “adult only” resortu Veladrion, koji će ovdje moći vidjeti koliko su se visoko u turizmu popeli Hrvati.

Otvorila ga je, nakon hotela Ikador u Iki, Zubak Grupa hrvatskog kralja automobila Pave Zubaka na svom privatnom posjedu na kojem su desetljećima uživali iza zatvorenih vrata. – Dobrodošli na mjesto na kojem Velebit čuva kristalno more, a vjetar susreće sunce – dočekuju goste novog resorta.

Kapetan drvenog broda Vila Velebita 5 i njegova tri mornara spremni su isploviti istog trenutka kad gosti izađu iz automobila. Spomenuti susjed Branko taman dovozi barkom žive škampe koje je do maloprije hvatao u Velebitskom kanalu. Gore u restoranu Almaris chef Filip Akrap koji je kuhao za vladara Dubaija šeika Muhameda, kapetana Tri lava Johna Terryja ili Joeya iz “Prijatelja” priprema za dobrodošlicu kavijar od pastrve koja pliva u Maloj Gackoj ispred terase restorana.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

U SPA centru goste dočekuje Dušica Stamatović kod koje su na opuštanje dolazili Victoria i David Beckham ili Jessica Alba, a na ulazu prva žena hotela Renata Lichtberger koja je karijeru gradila u zagrebačkom InterContinentalu, zadarskom Falkensteineru, Sunčanom Hvaru, a otvarala InterContinentalove hotele u Taškentu u Uzbekistanu ili Sofiji u Bugarskoj. Redom ljudi koji znaju posao... Na brdu se ujutro može vidjeti i muflone u šetnji, a u tom spoju divljine Velebita i ljepote plavog Jadrana tri su luksuzne vile – Veladrion, Degenia i Gacka za ukupno 30 gostiju kojima tu neće ništa nedostajati. Uostalom, o njima se brine gotovo isti broj zaposlenika.

– Moderan resort s pet zvjezdica danas mora imati ozbiljan pristup okruženju u kojem živi, mora razmišljati o održivosti svojih resursa i prirode oko sebe, imati respekt prema nasljeđu koje ga čini posebnim i drugačijim. Resort ima maksimalnu udobnost, tu je pet soba, deset apartmana, predsjednički apartman i luksuzna kućica na drvetu. Usto, u cijeloj priči najvažniji su ljudi se koji brinu o filozofiji kako pristupamo gastronomiji, pripremi hrane, odabiru vina sve do brige o gostu. U hotelima s pet zvjezdica gosta se pita što on želi, a važno je jako dobro poznavati goste tako da već i prije nego što dobijete odgovor već znate što vam je činiti. Mi smo u Veladrionu iskreno zaljubljeni u ideju o pružanju maksimalne udobnosti gostima. I gosti tu profesionalnost i privrženost osjete... Uostalom, od gosta ništa ne možete sakriti – govori glavna menadžerica hotela Renata Lichtberger.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Hoće li resort raditi tijekom cijele godine?

– Naravno. I ljudi će raditi tijekom cijele godine, rast će skupa s novim resortom. Vjerujemo kako ćemo postati jedan od ponosa hrvatskog turizma, mali boutique resort s pet zvjezdica, kakvog nema nigdje drugdje na Jadranu, a koji se brine za najzahtjevniju klijentelu – kaže gospođa Lichtberger.

U resortu rade susjedi, ljudi iz kraja. Ličani su kapetan Toni i njegovi mornari Ivica, Marin i Marko, ali i Branka s recepcije, Mirjana koja radi rezervacije, noćni recepcionar Franko, vrtlari Kuzma, Ive i Boris, sobarice Zlata i Goga... Svi su oni iz Senja, Svetog Jurja, Klenovice...

– Odrasla sam u ovoj uvali. Kilometar odavde sam se rodila. Sjećam se i prijašnjeg vlasnika Modrića, koji bi nas djecu puštao tamo početkom sedamdesetih kroz vrata svog posjeda, pa bismo brat i ja tu pecali glavoče, arbuniće, popiće, pa ih odmah nosili kući ispeći. Danas sam glavna domaćica hotela Veladrion, a na imanju radim još od 1988. godine – govori gospođa Mira Tomaić, pa nastavlja:

– Priroda je u ovih pola stoljeća koliko pamtim u ovoj uvali ostala ista, netaknuta. Smokve su na istom mjestu kao i prije, sade se nova stabla trešanja, badema. Sve je isto kao nekad, ali ljepše.

Tradicija se njeguje, izvana su kuće kao što su kamene nekad bile, ali iznutra su dobile novi sjaj, kad uđete unutra, sve bliješti. Sjećam se kao dijete, da smo znali pronaći i tragove medvjeda u ovom kraju oko smokava, one su toliko slatke da su se i s Velebita spuštali ne bi li ih probali. A danas, evo tamo gdje mačka leži, zna ujutro proći i muflon. Ostala je idila – govori gospođa Mira.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Brat škampar Branko dodaje: – Za škampe nema godišnjeg doba, lovim ih u sva godišnja doba, no bitno je da je bonaca na moru. Bonaca je prijateljica ribara, a bura je bila prijateljica senjskih uskoka. Chef restorana Almaris Filip Akrap u kuhinji priprema kremasti rižoto od podvelebitskog škampa, s hrskavim i sirovim škampom uz aioli od češnjaka i priča:

– Prošao sam cijelu obalu, gore od Umaga sve do šibenskog Pelegrinija, radio u resortu Maslina na Hvaru, u Ikadoru u Iki, zagrebačkom Bistrou Apetit, putovao, radio i u najboljem hotelu u Tivtu, radio s mnogim Michelinovim chefovima, od Olivera Pirasa pa do chefova s Michelinovom zvjezdicom iz Indije. Slavonac sam, iz Semeljaca kraj Đakova, pa je moja kuhinja okrenuta ribi, ali i mesu, a cilj je da gost ovdje jede sve lokalno. Ličko. Pastrva je iz Male Gacke doslovce ispred kuhinje, hranim ribu svakoga dana točno u podne. Lička janjetina pramenka gore je s Velebita, a iz Gospića je govedo buša, inače autohtono ličko govedo još od vremena Ilira. Sirevi su gore iz Krasna. Gdje je za kuhara ljepše nego na mjestu poput Žrnovnice, od lokacije resorta, zelenila, pastrva, rijeke koja utječe u more, divljih smokava koje rastu iza kuhinje, mendula ili škampi podvelebitskog kanala.

Kakvi su najbolji škampi?

– Sirovi škamp s kap maslinova ulja. U kuhinji se malo toga baca, svaka se namirnica koristi najviše što je moguće može. Evo, radit ćemo sladoled od smokvi iz vrta kad im bude sezona. Točimo i vlastiti šampanjac Veladrion, koji radi Pavlomir iz obližnjeg Novog Vinodolskog. I blizu smo, ljudi iz Zagreba mogu sjesti u automobil i za manje od dva sata biti kod nas na vikendu. Odmorit će, siguran sam, za tri dana, te se vratiti svježi natrag u nove izazove. Jest će ovdje provjereno, lokalno i svježe, uspavat će ih žubor potoka Mala Gacka, a ujutro gledati tamo prema Nehaju – kaže chef Akrap.

Radila na Karibima, tu je ljepše

Kako je to dočekivati prve goste? – Uzbudljivo, raduje nas i zanima hoće li gost prepoznati koliko smo se trudili da sve bude savršeno. Lijepo je što imam vremena porazgovarati sa svakim gostom, objasniti mu sve o namirnicama, što jede, gdje je to izraslo, tko je ulovio, na kojoj je lokaciji ribar jutros bio, je li zubatac ulovljen tamo prema Krku ili su rakovice i raže stigle s ove strane prema Senju ili su arbuni ulovljeni kraj Raba.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Za opuštanje gosta u wellnessu brine se Dušica Stamatović, koja je radila s nizom hollywoodskih zvijezda i svjetski slavnih sportaša, među ostalima i s Novakom Đokovićem.

– Kao i u kuhinji, i u SPA u Veladrionu je sve podređeno prirodnim biljkama koje rastu na Velebitu, eteričnim uljima velebitske žalfije, smilja lovora, lavande i ružmarina. Tretmani su holistički, radimo na ravnoteži tijela i uma. Lavanda je za relaksaciju, žalfija protiv upala, ružmarin daje energiju, a smilje je odlično za pomlađivanje kože lica i tijela. Inače, smilje je svjetski hit u kozmetici, radila sam godinama za Aman, jednu od najluksuznijih hotelskih grupacija u svijetu i četiri sam godine provela na Karibima – kaže Dušica.

Gdje je ljepše za turista, na Karibima ili tu kraj Senja u Podvelebitskom kanalu?

– Tu! Ovdje mi je mnogo ljepše, Žrnovnica ima karakter. Karibi su zapravo monotoni. Sve je tamo ravno. Sve što na otoke stiže je uvezeno tko zna otkuda. A ovdje je sve puno biljaka, divljina, planina, rijeka, prekrasno more, vjetar koji nosi morsku sol, mirisi i okusi. Karibi, koje smatraju rajem na zemlji, ništa od toga nemaju...

1/20

Komentara 6

Avatar barba_barba
barba_barba
09:57 30.04.2023.

Autentično, baš ovako su ribarske i tezačke kućice na ušćima rijeka u more izgledale.

Avatar R2D2
R2D2
07:47 30.04.2023.

Djeca nisu dobrodošla taj "resort", a kaj je s pesekima?

Avatar 365dias
365dias
08:57 30.04.2023.

adut hrvatskog turizma??? a radi se o hotelčiću sa desetak soba!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije