Mijenja lice

Novi imidž: Mačo Putin postaje uglađeni i mudri lider

Putin
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
17.12.2012.
u 21:02

Mijenja i Rusiju - 
Putin je shvatio da je Rusima razdoblje Sovjetskog Saveza bilo zlatno doba

Ruski predsjednik Vladimir Putin do sada je jahao na konju, lovio u Sibiru, ronio u Crnom moru, spašavao medvjede, no u takvim ga ekshibicijama više nećemo gledati. Nakon što je u svojoj posljednjoj mačo predstavi, kada je leteći na jedrilici poveo ždralove na njihov prvi let, ozlijedio leđa, Putin i njegovi savjetnici odlučili su da je došlo vrijeme za promjenu imidža. Umjesto snažnog i grubog mačo muškarca, Putin će od sada biti uglađeni državnik finih manira, a maskirna odijela i lovačke prsluke u kakvima se često pojavljivao u javnosti zamijenit će odijelima najboljih svjetskih kreatora.

Vraćaju se heroji rada

– Ta je promjena logična zbog najmanje dva razloga. S jedne strane, Putin je već zašao u godine u kojima mu nikako nije jednostavno podnositi napore primjerenije puno mlađim ljudima, a s druge strane, sada dobiva ulogu profinjenog gospodina kakvu i zaslužuje kao predsjednik Rusije. Na taj se način i cijela zemlja dodatno repozicionira u očima javnosti – kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina.

Upravo zbog toga Putinovi spin-doktori u Kremlju krenuli su u organiziranu akciju osmišljavanja njegova imidža, ali i promjene strategije pristupa političkim strukturama i zbivanjima u zemlji.

Moskovski list Nezavisnaja gazeta došao je do dokumeta u kojemu se navodi kako je predsjednikova popularnost počela padati, te da glavnu prijetnju vlasti ne čine prosvjedi opozicije, već strah od radničke revolucije koja bi mogla izbiti zbog sve većeg pada životnog standarda. U istom se dokumentu obrazlaže na koji će način Putin vratiti popularnost, i to približavanjem liberalima koje javnost u Rusiji doživljava manje korumpiranima u odnosu na konzervativce. Kako je Putin i sam potekao iz redova konzervativaca, to mu zasigurno neće biti laka zadaća, a ujedno Kremlj zbog Putinove bolesti želi izbjeći bilo kakvo povlačenje paralela s Jeljcinom koji se svojedobno s položaja povukao zbog vrlo lošeg zdravlja. Taj dokument objavljen u ruskim novinama Kremlj je, naravno, demantirao.

Pa ipak, promjena politike, nastupa i stila odijevanja nije jedina promjena koju sa sobom nosi novi Putinov imidž. Ruski predsjednik zemlju želi dovesti do slave i položaja koju je imala u vrijeme SSSR-a, a za to će očito koristiti iste ili vrlo slične metode koje su koristili i komunistički vladari. Prvi korak je dizanje kolektivne svijesti unutar zemlje o društvenim vrijednostima, pa je već najavljeno kako će majkama s više djece biti dodijeljena novčana stimulacija, ali i državno odlikovanje, što neumoljivo podsjeća na razdoblje SSSR-a kada su majkama s više od sedmero djece dodjeljivane titule “Herojske majke” i “Majčinski ponos”. Slična mjera priprema se i u gospodarstvu jer u pripremi je uvođenje odlikovanja “Junaka rada”, po uzoru na slično sovjetsko odlikovanje uvedeno nakon što je rudar Aleksej Stahanov 1935. u nešto manje od šest sati rada iskopao 102 tone rudače i time prebacio normu 14 puta. – Ovo koketiranje sa sovjetskom prošlošću traje već nekoliko godina, a Rusija se vraća na tradiciju velike zemlje. Za brojne je Ruse vrijeme SSSR-a bilo zlatno doba na koje gledaju s nostalgijom i Putin to želi iskoristiti.

Lenjin ostaje

Jasno mu je da je Gorbačov, koliko god njegov imidž bio pozitivan na zapadu, omražen među Rusima, pa se vraća i pozitivna interpretacija Staljina. On sve više dobiva imidž pobjednika u ruskom domovinskom ratu, a sve više u zaborav padaju njegova nedjela. To je logičan slijed događaja u Putinovu ponovnom građenju Rusije kao svjetske velesile, koja je u vrijeme Jeljcina bila na koljenima, a sada ponovno zauzima dominantnu ulogu na svjetskoj političkoj sceni, kaže dr. Tvrtko Jakovina.

>>Forbes: Obama je najmoćniji čovjek svijeta, iza njega Merkel

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
21:06 17.12.2012.

a skijanje i biciklizam????

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
21:22 17.12.2012.

osmišljavanja njegova imidža pihh

RE
@rea
10:23 18.12.2012.

Za badava. "You can't teach an old dog new tricks."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije